Модерно отделение по Лъчетерапия открие МБАЛ „Токуда Болница София”. В новата структура ще могат да се лекуват 800 пациенти годишно в целия спектър онкопатология, подлежаща на този тип терапия. Отделението е оборудвано с модерен линеен ускорител. Апаратурата дава възможност за лечение с променлив интензитет на дозата (IMRT), което позволява да се прилагат значително по-високи дози на лъчелечение при максимално запазване на здравите органи и тъкани. Новата структура ще се специализира и в извършването на радиохирургични интервенции, които имат широко приложение и медицински ефект при лечение на мозъчни тумори и метастази на мозък и черен дроб.

Лентата прерязаха извънредният и пълномощен посланик на Япония в България Н.Пр. Цунехару Такеда, изпълнителния директор на най-голямата болнична верига в света „Токушукай” д-р Такао Сузуки, изпълнителният директор на болницата д-р Росен Панов и началникът на новото отделение д-р Румен Лазаров. Поздравителни адреси за събитието изпратиха заместник-председателят на Народното събрание и председател на Парламентарната комисия по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов и министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев.

Ръководител на Лъчетерапията е д-р Румен Лазаров – специалист с над 20-годишен стаж в областта на лъчелечението и онкологията. Ръководил е отделението за планиране на лъчелечение в Националната специализираната болница по онкология. От 15 години е преподавател на рентгенови лаборанти в Медицински колеж „Й.Филаретова”. Професионалният му интерес е в сферата на съвременното лечение на онкохематологичните заболявания, рака на белия дроб, тумори на глава и шия.

Записване може да бъде направено на телефон 02/403 4900.

Свързани отделения