Всеки педиатър познава добре най-честите родителски терзания, провокирани от първите срещи на детето с болестите: как да реагираме в такива случаи; кога да отидем на лекар – дали не прибързваме, ако тръгнем при първия симптом, или закъсняваме при всяко изчакване?

Отговори на тези и други често задавани от родителите въпроси даде началникът на Клиниката по Педиатрия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда д-р Калин Лисички. В събота той се срещна с родители и участници в рамките на форума „Академия за родители“.

Особен интерес сред родителите предизвика така наречената „Система на светофара“ – достъпно описан набор от промени в цвета на кожата, активността на детето, дишането, хидратацията и някои допълнителни симптоми, които ориентират родителите колко тежко е заболяването и каква би била най-удачната реакция. Системата на светофара е разработена от NICE - Институт за изследвания към здравното министерство на Великобритания – и е възприета като консенсусно поведение от европейските педиатри.

Зеленият светофар означава нисък риск, т.е. детето може да се лекува в домашни условия. То е с естествен цвят на кожата, устните и езика, реагира обичайно на социални знаци. Има нормален режим на сън и бодърстване, събужда се бързо от сън след стимулация. Плаче с нормален, силен плач или изобщо не плаче. Дишането, видът на кожата и очите са нормални, езикът и устната лигавица - влажни.

Признаците на жълтия светофар са свързани със среден риск и изискват болнично лечение. Децата са бледи, не реагират нормално на социални стимули, с намалена активност, събуждат се трудно, не се усмихват. Имат болестни прояви от страна на дихателната система: разширяване на ноздрите, учестено дишане - над 50 вдишвания за минута за деца между 6-12 мес. възраст и над 40 за по-големи, чуват се шумове при дишане, хрипове. Лигавиците са сухи, апетитът е намален или отказва да се храни. Други алармиращи признаци са висока температура 5 и повече дни, оток на става или крайник, куцане, детето не може или отказва да стъпи на крачето си, а при кърмачета - не движи даден крайник или при опит за движение реагира с болезнен плач.

Червеният светофар включва болестни прояви, които поставят живота на детето във висок риск и изискват незабавна хоспитализация и интензивно лечение. Кожата е с подчертана бледост, поява на петна, посиняване. Няма реакция на социални знаци, детето не се събужда, или ако се събуди бързо заспива, плаче слабо или продължително. Дишането е над 60/мин., чуват се пъшкане, стенене, хлътване на гръдния кош. Допълнителни тревожни признаци са температура над 38 С при деца от 0-3 мес., и над 39 С при деца от 3-6 месеца, обрив, който не изчезва след натискане, изпъкнала фонтанела, скованост във вратлето, гърчове, повръщане с примеси на жлъчка.

При малките деца - до 3-годишна възраст, и особено при тези под 1 година, е задължително да се потърси лекарска помощ при всеки симтом за влошено здравословно състояние. Добре е родителите да имат възможност за връзка /телефон, електронна поща/ с лекаря си, ако детето се лекува у дома, тъй като понякога състоянието на децата се променя много бързо.

Свързани отделения