Наградата, както и отличие за най-добър постер за медицински сестри, бяха получени официално на Националния конгрес по Неврология

Клиниката по Неврология в Аджибадем Сити Клиник Токуда Болница беше наградена с международна платинена награда от европейската инициатива „Angels” за постижения в организацията и лечението на исхемичните мозъчни инсулти. Отличието беше присъдено по време на европейската конференция по мозъчен инсулт в Гьотеборг, а наградата беше връчена на националния конгрес по неврология у нас. С тази награда клиниката по Неврология става единствената клиника в България отличена с платинен статус по отношение организация, диагностика и тромболитично лечение на исхемичните инсулти в тяхната остра фаза.  

Според европейския проект „Angels” на всеки 30 минути в Европа умира или се инвалидизира пациент с исхемичен мозъчен инсулт, който може да бъде спасен, ако бъде откаран в правилната болница. Навременното разпознаване на симптомите и достигане на пациента до лечебно заведение, в което екипът действа бързо и организирано, са предпоставка за ограничаване на тежките увреждания при остър исхемичен инсулт.

 „Angels” е Европейска здравна инициатива, подкрепена от Европейската организация по инсулти (European Stroke Organisation - ESO), чиято цел е да подобри грижата за пациентите с инсулт. Мисията на проекта е да се повиши броя на болниците, подготвени за лечение на пациенти с остър исхемичен инсулт, и да се оптимизира качеството на лечението във вече съществуващите центрове за инсулт. Наградите на ESO-Angels имат за цел да покажат признание на екипите, посветени на подобряване качеството на лечение на инсултите, създавайки култура за непрекъснато проследяване на ключови параметри при лечението на мозъчните инсулти.

Средният дял на лекуваните с тромболиза пациенти с исхемичен инсулт за България е под 1%, а в Клиниката по Неврология при Аджибадем Сити Клиник Токуда Болница достига над 20%. Това е една от болниците в страната, в която пациентите получават най-съвременното лечение в острата фаза на инсулта в рамките на 4.5 часа от началото на инсулта.

Освен платинената награда, екипът на професионалистите по здравни грижи заслужено получи първа награда за най-добър постер в сесията: Качество на живот на пациентите с неврологични заболявания на Националния конгрес. Темата на постера бе: Ролята на медицинската сестра в диагностиката на пациенти с нарушение на цикъла сън-бодърстване, безсъние, синдром на неспокойните крака. Автори на постера са: Х. Пельова, С. Цамбова, д-р А. Симеонова, проф. Ив. Стайков. Грамоти получиха и останалите постери на автори от болницата, участващи в конгреса.