Музикотерапията е едно от направленията, които отделението по Неонатология развива като допълнителна грижа за най-малките пациенти

Класическата музика способства за развитието на мозъка и когнитивните способности на недоносените бебета. Проучвания показват по-добри резултати в неврофизиологичното развитие, храненето, сърдечния ритъм и съня при бебетата, при които е прилагана музикотерапия чрез записана или изпълнена на живо музика. 

По тази причина като допълнителен метод в грижата за недоносените и здравите бебета с помощта на Българско национално радио, в новото специализирано крило на Болница Токуда вече звучат класически изпълнения на Моцарт, Бах, Бетовен, Вивалди, Шопен, Чайковски и др. Произведенията са в изпълнение на симфоничния оркестър на БНР, които бяха предоставени безвъзмездно на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда в помощ на лечението на недоносените бебета.

Новото крило, в което наскоро се премести отделението по Неонатология, разполага със специална озвучителна система, която обхваща както интензивния сектор и сектор за специални грижи, така и сектора за здрави бебета.

“С преместването на отделението ни в това изцяло ново крило на болницата успяхме да изпълним много важни наши виждания за това как трябва да се провежда съвременната грижа за недоносените деца и за здравите бебета по световни стандарти.”, разказа д-р Радка Масларска, началник на отделението по Неонатология. “Музикотерапията с класическа музика е част съвременните концепции за допълване на лечението на недоносените бебета, спомага за по-бързото развитие на мозъка и когнитивните способности, храненето и съня, включително при здрави деца. Екипът ни изказва благодарности на Българско национално радио за предоставените записи и се надяваме с тяхна помощ да виждаме все по-добри резултати и по-бързо изписване на децата с проблеми.”, допълни д-р Масларска.

Новият интензивен сектор на отделението по Неонатология (NICU) е оборудван с последно поколение апаратура - кувьози и термолегла в непосредствена близост до новите родилни и операционни зали за раждане на 5-ти етаж в болницата. В структурата са обособени изолирани боксове в случай на инфекциозни заболявания. 

Централна система за мониторинг осигурява постоянно наблюдение на жизнените показатели на бебето още от родилните зали, и в интензивния сектор и сектора за специални грижи. Това позволява безпроблемно осъществяване на 

кенгуру грижа и контакт кожа до кожа с майката - друга много важна концепция, която спомага емоционалното обвързване с родителите, улеснява кърменето, способства за предпазване от инфекции, подкрепя неврофизиологичното развитие.

Две от луксозните индивидуални стаи в крилото за следродилна грижа са предназначени за семейства, които да бъдат със своето дете, докато за него се полагат интензивни грижи. Семейните стаи са концепция, която позволява непрекъснат контакт и обвързване на бебето с родителите, което е още един доказан метод с благоприятно влияние върху цялостното лечение на недоносените и бебетата с екстремно ниско тегло под 1000 г, бебета със затруднения в храненето и адаптационни проблеми, вкл. приети от домашни условия.

Отделението по Неонатология има трето ниво на компетентност и предоставя първокачествена грижа за недоносени, бебета с ниско тегло, родени след рискови бременности и при други рискови състояния. Екипът на д-р Масларска въвежда нови методики в интензивното лечение на недоносените бебета като един от важните аспекти, на които държи, е изграждането и поддържане на близката връзка с родителите, която е с доказан положителен ефект за възстановяването им.  Отделението е новатор в много направления в грижата за най-малките пациенти като уникалната програма за ранен неонатален скрининг, обучения и програми за физическо развитие, масаж и гимнастика, хранене, специализирани консултации на деца до 1 годинка и др.   

Свързани отделения