Шест пациента със сложни коронарни стеснения бяха подложени на лечение с най-съвременни техники в рамките на форума

Инвазивни кардиолози от страната и чужбина свериха часовниците си за пореден път в Българския бифуркационен курс, който се проведе на 22 и 23 януари в Токуда Болница София. Петото юбилейно издание на курса отново предложи интересни и полезни за лекарите теми, както и излъчване на живо от ангиографска зала на шест сложни случая, лекувани с най-съвременните методи в инвазивната кардиология. Форумът обхваща инвазивното лечение на стесненията на разклоненията на сърцето и нови методи за цялостното лечение на коронарната болест.

Доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология на УМБАЛ "Александровска" и съдиректор на Български бифуркационен курс, разказа на брифинг след откриването на събитието за конкретните новости, които се обсъждат тази година. Освен леченията на разклоненията на съдовете на сърцето, във форума вече се включват и по-широк кръг сложни случаи при третиране изобщо на коронарната болест. Другата област, която ще бъде разгледана за първи път на този форум, са последните данни за бъдещото практическо приложение на стволови клетки при миокардни заболявания.

Според д-р Ив Лувар от Клиника „Маси” в Париж, съдиректор на курса, за пет години инвазивната кардиология се е променила най-вече в детайлите. Случаи, които преди са били определяни като невъзможни за излекуване с инвазивни методи, сега вече могат да предложат алтернатива на тежката хирургия. Подобни срещи затвърждават общността на инвазивните кардиолози в Европа и им помагат да обменят опит на много високо ниво.

Според другият международен съдиректор на курса проф. Робърт Гил от Клинична болница на МВР на Полша, този курс е най-добрият модел чрез получаване нагледно на знания от най-добрите в областта, да се обучават специалисти по инвазивна кардиология и те да могат да се докоснат до последните новости, като това води до възможност да се предлага най-доброто лечение, което съществува за пациента.

„Срещата е много полезна от гледна точка на повишаване възможностите да се предлагат най-добрите и ефективни методи за лечение на пациентите в България", сподели д-р Валери Гелев, началник на Клиниката по Кардиология в Токуда и председател на Българското дружество на интервенционалните кардиолози. По думите му 110 са инвазивните кардиолози в България, които всяка година имат възможност да участват и да получават обучение и информация от първа ръка за новостите в сферата на инвазивното лечение на бифуркационни запушвания. Форумът е важен и за младите лекари, на които предстои да бъдат следващите светила в областта на инвазивните методи.

В юбилейното 5-о издание на Българския бифуркационен курс участваха специалисти от 11 европейски страни и САЩ. Форумът е създаден с цел подобряване на квалификацията на специалистите и специализиращите с фокус върху теоретичното и практическото обучение. С всяко издание курсът разширява обхвата си, а сега за първи път ще бъде покрит целият спектър на интервенционалното лечение на сърдечните заболявания.

Свързани отделения