Токуда е домакин на 3-ти Европейски форум за ретроградна реваскуларизация при хронични коронарни запушвания днес и утре

Най-новите значително по-безопасни методи за лечние при тежки запушвания на коронарните съдове са темата на първото по рода си международно кардиологично събитие от такъв мащаб в България. Европейската среща по темите на ретроградните реваскуларизации при хронични тотални коронарни оклузии, която се провежда в Токуда Болница София днес и утре, събра на едно място световноизвестни интервенционални кардиолози от 15 различни страни. Главен директор на срещата е д-р Валери Гелев, началник на отделението по Кардиология на японската болница.

Авангардни подходи за възстановяване на кръвообращението при напълно запушени артерии чрез т.нар. "ретрограден" достъп или с други думи през задната страна на съда бяха показани на живо от светилата в медицината. Този вид процедура е изключително сложна, но сигурността за пациента при нея е много по-висока и затова все по-широко ще навлиза у нас.

„15-20 % от пациентите с исхемична болест на сърцето имат хронични тотални оклузии, което означава значителен брой пациенти с висок риск от последващи събития – инфаркт”, алармира д-р Гелев. Срещата на Европейските кардиолози бе открита от д-р Валери Гелев, началник на кардиологичната клиника в Токуда и специалист с най-голям опит в България в ретроградния подход при лечение на напълно запушени артерии. Той добави, че интервенционалните процедури отдавна се използват като възможност за лечението на тотални запушвания на коронарните съдове, но по стандартния антеграден метод за достъп, т.е. навлизане в съда от предната му страна, успехът е около 70%. Чрез ретрограден достъп успваемостта на процедурата става 90%.

Значимостта на ретроградния метод е голяма, тъй като тоталните оклузии засягат голям брой пациенти. Консервативното медикаментозно лечение или хирургичното – чрез байпас на запушванията има по-малка възможност за трайно отпушване, т.е. шансовете за повторно запушване са по-големи, категорични са специалистите по интервенционална кардиология. „При ретроградния метод доказано се подобрява симптоматиката и се намалява значително възможността от повторни запушвания”, каза проф. проф. Джорд Сиянос от Гърция, който е и главен консултант на кардиологията в Токуда.

Изводът на лекарите на базата на медицинските регистри на пациенти от Европа с тотални оклузии е, че освен всичко благоприятната прогноза за пациента се подобрява.

Престижното събитие продължава и утре с още 6 случая на живо. Заедно с д-р Гелев в ангиографската зала ще влязат още проф. Ямане от Япония, проф. Джералд Вернер от Германия, проф. Алфредо Галаси от Универистетската болница в Катания, проф. Джорд Сиянос, д-р Александър Аврам от Франция и други.

Свързани отделения