На 25 и 26 април д-р Валери Гелев, началник на Клиниката по Кардиология в болница Токуда, д-р Ивайла Желева и специализантите с интерес към инвазивната кардиология д-р Лиляна Золумова и д-р Иван Тодоров, взеха участие в 5-тия международен курс за хронични коронарни оклузии SZECTOR.

Събитието се провежда на всеки 2 години в университетския град Сегед, Унгария.

Хроничните тотални оклузии (CTO) или пълното запушване на съдовете на сърцето, представляват отделна разновидност на исхемична болест на сърцето. При около 25% от пациентите, при които се извършва коронарография и се установява патология се откриват и CTO лезии. Дълго време тези пациенти се оставяха на лекарства или байпас операция. Успеваемостта при перкутанното лечение на СТО допреди няколко години беше едва 60-70%. Голям напредък в лечението на тези оклузии е един нов метод, въведен от д-р Александър Доганов и д-р Валери Гелев в България - ретрограден достъп, който представлява отпушването на артерията по обратен на кръвотока в съда, като така успеваемостта на процедурата се повишава до 87-90% в ръцете на опитен оператор. От няколко години, благодарение на дългия си опит в тази сфера и дългогодишното сътрудничество с експерти от чужбина, д-р Гелев осъществява процедури с все по-високо ниво на сложност и е поканен и приет за главен член на престижния Европейски клуб за хронични тотални оклузии (EuroCTO club) от 2004 г.

Szector е едно от най-авторитетните събития за хронични коронарни оклузии в Европа под егидата на EuroCTO клуба и Д-р Гелев е сред основателите на курса, а екипът на Клиниката по Кардиология участва активно във всичките му 5 издания.

В програмата на курса винаги участват водещи инвазивни кардиолози от цяла Европа, членове, настоящи и бивши председатели на EuroCTO клуба, сред които проф. Сиянос, проф. Вернер, проф. Галаси и др., както и колеги от Япония - проф. Ямани, проф. Като и САЩ – проф. Брилакис, проф. Кампалиотис.

По време на събитието традиционно се представиха интервенционални процедури на живо, обмени се международен опит и се водиха научни дискусии. Лекарите от екипа на Клиниката по Кардиология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда модерираха някои от тези дискусии и представиха серозния си опит с хронични оклузии и ротаблационна техника. Ротаблацията е известна техника от много години, с голямо значение при наличие на стеснения на коронарните съдове, с тежка калциноза. Принципът на действие е свързан с използване в съда на специално бърче покрито с фин диамантен прах, който под високо налягане прониква през калцираната плака, като се върти с около 160 000-180000 оборота/мин. в съда, при което твърдите калциеви частици се разпрашават и отстраняват. След преминаване на бърчето през стеснения участък, става възможно преминаването на балони и поставянето на съвременни медикамент излъчващи стентов, за да се запази проходимостта на съдовете и да се профилактира повторно запушван.

Методът е рутинен в лабораторията на болница Токуда, като месечно се извършват 5–6 случая. Така Клиниката по Кардиология е водещ референтен център в България за тази техника и за интервенционално лечение на комплексни коронарни стеснения на съдовете на сърцето.

Свързани отделения