Д-р Валери Гелев и екипът му приложиха за първи път в България най-иновативния метод за разбиване на калциеви натрупвания в съдовете, при пациенти с масивни плаки и огромен сърдечен риск

Модерният метод, който демонстрираха специалистите на Клиниката по Кардиология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда представлява разбиване на калциевите натрупвания в съдовете, посредством звукова вълна. 

Иновативната процедура се осъществява с устройство, което изпраща вълни към катетър. Те упражняват налягане върху плаките, за да се разшири съда и да се постави стент. 

Двамата пациенти, които преминаха процедурата и се възстановяват, са одобрени за безкръвна смяна на аортна клапа (ТАВИ), но при тях са установени стеснения на артериите на сърцето, които налагат да се третират съдовете, преди да се постави стент. Пациентите са и високорискови - с по няколко засегнати съда, в напреднала възраст и с придружаващи заболявания. 

Двете коронарни вътресъдови литотрипсии бяха извършени в рамките на учебен семинар в Клиниката по кардиология на болница Токуда. Към обучителното събитие проявиха професионален интерес кардиолози от различни лечебни заведения в страната. 

“Калцинозата на съдовете е част от атеросклеротичния процес и се явява предизвикателство в интервенционалното лечение на тези болни”, сподели д-р Валери Гелев и допълни, че това състояние има отношение към резултатите - “Досега са използвани различни методи за справяне с калцирането, които имат своите ограничения и за жалост - компромисна ефективност в дългосрочен план. Новият метод се прилага от началото на годината в Европа и САЩ и е обещаваща алтернатива.”, отбеляза началникът на Клиниката по кардиология.

Авангардното устройство, което бе предоставено с обучителна цел от официалния дистрибутор на производителя Shockwave Medical, раздробява калция, отложен по стената на съда, чрез локално налягане, за да се разшири постепенно до необходимия размер, след което стентът да бъде имплантиран оптимално, което гарантира редукция на усложненията.

Вътресъдовата система за литотрипсия има европейска CE маркировка и е одобрена от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) - сертификати, които се издават след сериозни изпитвания за ефективност и сигурност.

 

Какво представлява процедурата с интраваскуларната система за литотрипсия 


1.

Катетърът на интраваскуларната система за литотрипсия достига до калцираната лезия чрез водач с дебелина 0.036 см. Вграденият балон се разширява и оказва локално налягане до 4 атмосфери

 

 

 

2.

Електрически разряд изпарява течността в балона, създавайки бързо разрастващ се и свиващ се мехур, който генерира звукови вълни

 

 3.

Вълните действат локално, преминавайки през меката съдова тъкан и селективно напукват калция в съдовата стена


4.

След напукването на калция, вграденият балон може да се използва за разширяване на лезията при ниско налягане, за да се разшири съда до необходимия размер
Свързани отделения