Повечето жени забременяват по естествен път и имат свои деца. Но има случаи, когато този процес е невъзможен... Единсвената възможност на някой жени да родят дете е, ако друга жена направи благороден жест, като дари свои яйцеклетки.
 
Много жени в репродуктивна възраст имат проблеми със зачеването. Това може да се дължи на различни причини, поради които собствените яйцеклетки се оказват нефункционални - синдром на Търнър, галактоземия и др.
При други жени, функцията на яйчниците може да бъде нарушена в резултат на химио- или лъчетерапия при лечение на онкологични или автоимунни заболявания.
При трети - яйчниците може да са отстранени. Използването на дарителски яйцеклетки е оправдана и в случаи на тежки наследствени генетични заболявания, които се предават на потомството. 
От друга страна все повече жени отлагат майчинството, поради кариерно развитие или докато срещнат подходящия партньор. С напредването на възрастта или при преждевременна менопауза яйчниковият резерв намалява, а качеството на яйцеклетките се влошава, което поражда необходимост от донорски яйцеклетки.
За съжаление в действителност все повече жени се нуждаят от донорски яйцеклетки, като единствена възможност да станат майки. Използването на донорски яйцеклетки при ин витро процедура е успешен и все по-често прилаган метод при женско безплодие.
Тъй като желаещите да дарят са твърде малко, на ин витро клиниките се налага да осигуряват на пациетките си замразени донорски яйцеклетки от банки извън България. Това води до повишаване на цената на процедурата като цяло, без да може да се гарантира качество на замразените яйцеклетки. 

Дарителството на яйцеклетки е изцяло доброволен и алтруистичен жест, насочен в помощ на нуждаещите се. На донорите може се предостави финансова компенсация за покриване на разходи и отнето време, свързани с процедурата.

Въпреки това желанието да се помогне, като дариш собствени яйцеклетки си остава лично решение.

Вижте ТУК брошурата за ДОНОРСТВО НА ЯЙЦЕКЛЕТКИ | Ръководство за подпомагане на информирано решение

Светла Джунева, клиничен ембриолог,

Център за Асистирана Репродукция на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

Свързани отделения