Единственият оцелял в катастрофата в Сталийска махала е извън опасност за живота

Тази сутрин младият мъж направи първите си крачки след инцидента с помощта на рехабилитатори

21-годишният мъж, който единствен оцеля в тежката катастрофа на 21 август в ломското село Сталийска махала, вече е без опасност за живота. Той бе опериран по спешност в клиниката по Неврохирургия на Токуда по-късно същия ден.

Пострадалият бе транспортиран в София след стабилизиране в болницата в гр. Лом, но в тежко коматозно състояние със сериозна черепно-мозъчна травма, счупен череп и голям епидурален хематом.

Спешната операция бе извършена на 21 август в 15:00 след скенер и реанимационна подготовка. По време на операцията екипът на д-р Славомир Кондов овладя животозастрашаващото състояние на младия мъж, евакуирайки над 70 ml кръв, притискащ

Операцията преминава без усложнения и в 17:30 пациентът е настанен в Отделението по анестезиология и реанимация в изкуствена кома. Контролният скенер в събота показва, че хематомът е напълно отстранен и няма вторични увреждания на мозъка. 24 часа след интервенцията реаниматорите започват бавно да будят момчето и  махат интубационната търба. Пациентът вече е изведен от реанимация и е настанен в клиниката по Неврохирургия без опасност за живота и със стабилни жизнени  показатели. Тази сутрин той направи първите си крачки след инцидента с помощта на рехабилитатори.а критични центрове между обвивките на мозъка.

„Пациентът се възстановява бързо, близките му са до него и му оказват огромна подкрепа. Той ще остане в клиниката за лечение и наблюдение поне още седмица.” – споделя д-р Славомир Кондов - началник на Неврохирургията в Токуда Болница София.

Свързани отделения