Тризнаци проплакаха два последователни пъти за две седмици в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Втората тройка бебета се родиха след естествено спонтанно зачеване. Шестте деца са все още под наблюдение в неонатологичния интензивен сектор на болничното заведение, но са добре.

Първите тризнаци се раждат след многоплодна инвитро бременност и оперативно раждане в 29 гестационна седмица. Новородените са с тегло между 700 г. и 1390 г. Втората тройка деца се появяват на бял свят след спонтанна бременност, което се случва изключително рядко. Те са с тегло при раждането по около 1 кг. И шестте бебета са момиченца.Състоянието им вече е стабилно, дишат самостоятелно и продължават да наддават на тегло.

За шестте момиченца екипът на неонатологът д-р Радка Масларска полага няколкоседмични денонощни грижи с всички специализирани средства. "Честотата на тризнаците по естествен път е 0,012% срещу 1,8 на сто до 3 на сто при тризнаци родени с инвитро. Това означава една бременност на 10 хил. раждания срещу една на 800. Виждате колко рядко явление е това", каза пред Bulgaria ON AIR д-р Масларска.

Малките ще останат под наблюдение, докато достигнат необходимото препоръчително тегло за своята възраст.

 

*Източник: Тв BGonAir: https://www.bgonair.bg/sutreshen-blok/2018-10-23/shtastie-dvoyka-triznatsi-proplakaha-v-sofiya

Свързани отделения