Български лекари с уникална операция – присадиха ребро, изработено от 3D принтер
Според лекари операцията отваря много и нови възможности пред пациентите

Български лекари с уникална операция. Чрез триизмерен принтер медиците създадоха и поставиха изкуствено ребро.Операцията е уникална не само за България, а и за целия свят. Става въпрос за присаждане на изкуствено ребро на човек, чиято кост е била премахната. Използвана е специална технология с 3D принтиране. С медицински иновации и клинични изпитвания се занимава 35-годишният Ивайло. Изненадва се, когато при рутинна рентгенова снимка установяват сериозна деформация в едно от ребрата му, заради която трябва да бъде опериран. След търсене на варианти, попада на точния лекар.

„Той ми предложи да ми имплантират 3D принтирано ребро. И аз като човек, който се занимава с иновации, откликнах на това негово предложение”, обясни Ивайло Йосифов.

А точният лекар се занимава с авиомоделизъм в свободното си време. За хобито си използва домашния си 3D принтер. Научните му интереси – въвеждането на технологията при създаването на импланти. Когато установява, че Ивайло има доброкачествен тумор и реброто му трябва да бъде премахнато, доктор Цветан Минчев вижда шанс да използва 3D и у нас. Технологията пресъздава огледалното здраво ребро на Ивайло с точност. 

„Цялата технология е много добре известна, но досега не беше прилагана точно при такива пациенти”, обясни д-р Минчев.

Костта е изработена от специален материал, одобрен за употреба и в Европа, и в Съединените щати. Притесненията преди операцията:
„От научна гледна точка. Дали материалът е такъв, дали е подходящ. Оказа се, че сме прави и го направихме както трябва”, коментира д-р Минчев.

Според лекари операцията отваря много и нови възможности пред пациентите и тепърва ще се извършват и по-сложни реконструкции. Досега тази технология се е използвала само в лицево-челюстната хирургия при по-малки кости.

 

Източник: bTV: https://btvnovinite.bg/bulgaria/balgarski-lekari-s-unikalna-operacija-prisadiha-izkustveno-rebro-izraboteno-ot-3d-printer.html

Свързани отделения