* Източник: БНР, Радио Благоевград

„Белодробната хипертония, или позната като пулмонална хипертония е комплекс от много заболявания, които имат един общ израз – повишаване налягането в дясната част на сърцето, дясната камера и дясното предсърдие“ – заяви в здравния час на Радио Благоевград доц. д-р Наталия Стоева – началник на Клиниката по пулмология в Аджибадем Сити клиник Болница Токуда, по повод Световния ден на пулмоналната хипертония. Тя уточни, че тази голяма  група заболявания се състои от много болести, като всички те поразяват по различен начин разклоненията на белодробната артерия, стесняват съдовете и, като причиняват повишаване налягането в артерията и съответно в дясната камера.  Белодробната артериална хипертония най-често е генетично обусловено заболяване.

Причинява се от генни дефекти в няколко групи гени. Често пъти проблемът възниква извън гените, например заради преживява белодробна емболия. Основният симптом е задухът и  лесната умора при малки физически усилия. В напреднал стадии заболяването води до кислородна недостатъчност и необходимост да се ползват кислородни апарати, за да се поддържа кислородният обмен на организма.

Чуйте звуковия файл тук:

Според пациентската организация, която обединява болни с тази диагноза, при 3-ти, 4-ти  функционален клас на заболяването, много подходяща е т. нар. интравенозна терапия, която обаче не е въведена в България. Според доц. Стоева възможната причина е високата и цена, но тя препоръча медицинската общественост, НЗОК и МЗ да вървят в тази посока, за да получат пациентите този клас лекарства, които удължават живота и подобряват качеството му. Пациентите с хронична тромбемболична белодробна хипертония имат нужда от оперативно лечение и това е единствената група болни, които могат дефинитивно да бъдат излекувани след оперативна намеса. 

Доцент Наталия Стоева съобщи в ефира на Радио Благоевград, че съвсем отскоро в България се правят този тип операции и това е уникален шанс за българските пациенти, защото до м.г. те са оперирани във Виена. Чрез тази операция се отстраняват хроничните тромби от белодробната артерия и по този начин се отпушва. Този тип операция се извършва от български лекар, който е специализирал в Кембридж, откъдето идва и екипът за операции в България. Операцията е изключително сложна, което налага и изключително добре подготвен екип – както оперативен, така и реанимационен. С помощта на експерти от Кембридж и на българи, които работят там, тази операция стана възможна за България – заяви в здравния час на Радио Благоевград-БНР доц. д-р Наталия Стоева – началник на Клиниката по пулмология в Аджибадем Сити клиник Болница Токуда.

Свързани отделения