Доц. д-р Стайков е завършил медицина в  МУ - София през 1988 година. От 1991 до 2006 последователно е заемал позициите ординатор, асистент, старши асистент и главен асистент по неврология към Клиника по неврология - нервно-интензивно отделение при УМБАЛ „Царица Йоанна”, гр. София. От 2006 до момента е началник Клиника по неврология към МБАЛ „Токуда Болница София”.

От 1996 до 1998  е специализирал неврология с насоченост  мозъчно-съдови заболявания и ултрасонографска диагностика на мозъчното кръвообращение в  Швейцария.През 2000 специализира неврология в областта на мозъчния инсулт във Флорида. Година по-късно в Германия специализира неврология с насоченост медицина на съня, а през 2006 специализира неврология и здравен мениджмънт в болниците на Корпорацията „Токушукай” в Япония. 

Доц. Стайков, сънят е нещо много индивидуално, но все пак как разбираме дали наистина спим добре?
Това е много субективно, но дали сънят е бил добър или недобър, е следствие на следващия ден. Ако ние на следващия ден не сме отпочинали, концентрирани, не се чувстваме добре, това означава, че не сме спали добре. Сънят е изключително важен, тъй като ¼, дори ⅓ от нашия живот минава в сън. Има хора, които се наспиват бързо и спят по няколко часа – 2-3-4 часа. Има и хора, които спят по много часове. Наскоро излезе едно проучване, в което се казва, че не е много добре човек да спи под 6 часа, но не е много добре да спи над 9 часа – там някъде е диапазонът. И все пак е различно. Новородените спят по 16 часа и това е нормално. Вече възрастните, над 80- 90 години, имат нужда от по-малко сън и спят по по-малко. И при животните е така. Питонът спи средно 18 часа, а жирафът спи средно 2 часа. Животните, които гледаме като домашни любимци, спят около 12 часа. Така че добрият сън всъщност се оценява на другия ден, дали сме концентрирани, отпочинали, добре изглеждащи.

Каква е структурата на съня? 

Сънят като структура има общо няколко фази, като най-честите и тези, които се срещат най-много, са REM-фазата (Rapid Eye Movement), която е с бързи очни движения. Останалият сън е в първа, втора и трета фаза. В първа и втора фаза е повърхностният сън, а дълбокият е в трета фаза. Така затваряме един цикъл. Сънят започва с малко будно състояние, около 4-5%, след това влизаме в повърхностния сън – 1-ви и 2-ри стадий, който обикновено трае около 45-50%. След което следва дълбокият сън, който е 15-20%, и после REM-сънят.

Когато човек сънува?
Обикновено така се счита. Това е един цикъл, който средно е около 90 минути. Такива цикли, ако трябва да имаме нормален сън, се повтарят 4 до 5 пъти. 

Много хора, когато чуят нарушения на съня, правят асоциация с безсънието. Това ли е най-често срещаното нарушение на съня?
Класификацията на нарушенията на съня е много голяма. Има около 85 нарушения на съня. Действително инсомнията, или безсънието, е едно от най-честите нарушения. При пациенти с инсомния е нарушен дълбокият сън. Те обикновено страдат от скъсяване на трети стадий, от много дълга латенция на заспиване. Лягат и заспиват чак след около час. Всичко това променя архитектониката на съня. Безсънията са изключително много видове и са групирани в няколко групи. Може да бъде психофизиологична инсомния, първична инсомния, парадоксална инсомния, инсомния, свързана с хигиената на съня. Те са много подвидове, като всяка от тях има определени характеристики и се проявява при определен тип хора.  Полисомнографското изследване е златен стандарт за поставяне на точната диагноза. Комбинацията от медикаментозно лечение с когнитивно - поведенческа терапия е с доказан ефект при лечението на инсомниите.

Кои са другите често срещани нарушения на съня?
Като най-често нарушение действително е инсомнията. Счита се, че около 25% от общата популация на света страдат от някакви нарушения на съня, най-вече инсомния. Като при жените и възрастните процентът е по-голям. Не винаги, но принципно е така. Други две нарушения на съня, които срещаме най-често в практиката, са обструктивна  сънна апнея и сън с т.нар. „неспокойни крака”, или синдром на неспокойните крака.

Какво представлява обструктивната сънна апнея?
Обструктивната  сънна апнея е състояние, което се харaктеризира със спиране или намаляване на дихателния поток по време на сън. Това се казва апнея или хипопнея. Получава се чисто механично запушване на дихателния тракт и поради тази причина се спира да се диша. Едно спиране на дишането няма съществено значение, две също, но когато това е непрекъснато - има по над 20 или над 30 спирания на дишането на час, тогава казваме, че се касае за тежка обструктивна сънна апнея. Това означава, че организмът всяка вечер изпада в тежка хипоксия – липса на кислородно насищане не само на мозъка, но във всички органи. И това се повтаря нощ след нощ. Обикновено се среща 2,5 пъти по-често  при мъжете. И обикновено това са пациенти, които са с наднормено тегло. Започва в млада възраст. Има изследване, което казва, че от общата популация средно около 25-30% от тези, които са с индекс на телесната маса (Body Mass Index - BMI) над 30, имат обструктивна сънна апнея. Добрата новина е, че лечение на сънна апнея има. (Повече за симпотимите, диагностиката и лечението на сънна апнея тук)  

Сънната апнея влошава ли се с времето?
Пациентите не се влошават толкова по отношение на сънната апнея, колкото по отношение на другите заболявания. Започва с високо кръвно налягане, което не може да са свали. Оттам рискът от инсулт се увеличава, рискът от инфаркт също. Рискът за съдови заболявания се увеличава. И се получава един омагьосан кръг, защото човекът не може и да разбере откъде идва проблемът. Още повече, че част от тези пациенти употребяват и алкохол. Алкохолът е убиец от гледна точка на това, че когато пиеш вечер алкохол, той действа релаксиращо. Върху цялата физика, включително и върху мекото небце, и практически още повече се засилват сънната апнея и хъркането. Човек, когато пие алкохол, хърка повече именно поради тази причана.

Някои считат, че алкохолът им помага да спят по-добре? 
Ако си нормален, имаш нормална физика и нямаш сънна апнея, една чаша вино е протективна. Въобще, червеното вино е протективно за съдовете и това е доказано. Но ако си с тежка сънна апнея и пиеш по една-две чаши червено вино, това със сигурност ще влоши сънната апнея.

Хъркането проблем ли е?
Хъркането не е медицински проблем. Има т.нар бенигнено хъркане, т.е. хъркане, което е доброкачествено и не е свързано с дихателни паузи. Но обструктивната сънна апнея почти винаги е свързана с тежко хъркане. Всъщност първите хора, които идват при нас, са съпругите, които не могат да спят, а след това и започват да се притесняват за мъжете си.

Какво представлява синдромът на неспокойните крака?
Той се среща при между 5 и 10% от популацията. Състои се в това, че след като човек си легне, обикновено вечер или по време на почивка, започва едно много неприятно усещане, обикновено в долните крйници. Обикновено подбедриците. Пациентите ги описват като парене, болка, опъване, съклет, като мравучкане. Има хиляди описания, но е едно и също. Характерното за този синдром е, че тези усещания ги карат да задвижат кратата си. Някои търкат краката си, други стават, сядат, поливат се с вода, всеки си измисля нещо и за кратко облекчава състоянието. Но за минути. След това обаче пак се появява.

Има ли решение?   
Да, има и то е медикаментозно.  Това обикновено е хронично състояние и тези пациенти са много благодарни. Те не могат до 3-4 часа да заспят, защото непрекъснато го усещат, особено в тежката форма, а има много тежи форми. И така ден след ден, нощ след нощ, години. Тези пациенти, също както и при сънната апнея, трябва да се хоспитализират. Още на първата нощ, но най-вече на втората нощ, те казват, че за първи път спят добре от толкова години. 

Какво е вашето мнение за различните медикаменти, които помагат на човек да се отпусне, за да заспи по-лесно?
По принцип никога не е добра идея сам да започнеш да пиеш медикамент, освен ако не си лекар. Най-добре е те да ви бъдат предписани от невролог, понякога психиатър – хора, които разбират от нарушения на съня. Но за сънна апнея всеки един медикамент е убиец и влошава сънната апнея. За синдрома на неспокойните крака са много специфични медикаментите и нямат нищо общо с медикаментите за инсомния. Най-често се употребяват медикаменти за някакъв вид безсъние. Но инсомнията също е различни видове. Приемането на лекарства, които някои ти е дал или препоръчал, защото на него му помагат, е грешна позиция.

Понякога просто ни е изнервено, натоварено. 
Това също е възможно. Например има преходна инсомния. Да кажем, уволнили са те от работа или нещо друго сериозно се е случило, но след време минава. 

Има хора, които сънуват много, и такива, които не си спомнят какво са сънували. Сънищата оказват ли влияние на качествотона съня ни? 
Всички хора сънуват, въпросът е кога се събуждаш – дали в REM-фазата, или не в нея. Ако се събудиш в нея, ти по-скоро би си спомнил съня си. Това става много често, обикновено ако спим следобед за кратко време или ако сутрин се събудим в REM фазата. Сънищата са отражение на емоциалното ни състояние. Те могат да се отразят на качеството на съня тогава, когато сънищата са със заплашителен характер. Това обикновено се случва по-често при деца.

Има хора, които скърцат със зъби?
Бруксизмът е свързан с емоционалните нарушения и обикновено се среща при децата. Децата са по-емоционални. Има много и различни нарушения на съня, но при всички случаи е добре да се направи преглед, добре е да бъде при невролог, който се занимава с нарушения на съня, тъй като това е специфична област, нова за медицината.

За повечето нарушения на съня може ли да се намери решение?
Да не казвам за всички, но за повечето от тях - да.