Дете с диагноза остеоид остеома, доброкачествен тумор на костите беше излекувано с радиочестотна аблация на нидуса под скенер контрол.

Тази диагноза се поставя комплексно, на база образни изследвания и клиника, т.е. oплаквaния на пациента. Не се налага хистологично доказване, тъй като протичането на заболяването е много характерно и няма аналог с друго туморно образование.

Симптоматиката при пациенти с подобно заболяване се изразява в силна, нетърпима болка в определена част от тялото, с пристъпен нощен характер в зоната където се намира и туморното образование. В случаят оплакванията на детето са в областта на лявото бедро. Образуванието се намира вътре в костта на момчето.

Екип от анестезиолог-реаниматор, рентгенолог и д-р Сергей Стоянов ортопед-травматолог провежда радиочестотната аблация, с която елиминира всички недостатъци на иначе известната конвенционална хирургическа намеса. Методът се провежда като под скенер контрол с тънка игла се стига до ядрото на тумора, и се нагрява за определен период от време при опеределена температура, което е достатъчно за да отстрани образуванието, тъй като неговата структура е белтъчна и то загива. По този начин пациентът е напълно излекуван и се прекратява цялата симптоматика на заболяването.

Има три възможни варианта за лечение на такъв тип тумори – единият е конвенционално хирургично лечение. Тъй като образованието е много малко (до 2см диаметър), за да се открие се налага значително хирургично разкритие, което прави операцията силно травматична,вдигаща процента на усложнения. Често тумора се локализира в трудни хирургични зони, опасни за ятрогенни увреждания. Вторият вариант е чрез масирани дози противовъзпалителни средства за дълъг период от време, което крие големи рискове от гастоинтестинални усложнения от типа язва, гастрити, перфорации и т.н. Освен това гаранцията за успех при лекарствената терапия е под 50%,което не е много.

„Въведох лечението с радиочестотна аблация на нидуса под скенер контрол, тъй като при него разчитаме на топлина. Вдигаме локално температурата до 90 градуса като имаме контрол на полето, то е много малко един квадратен см което напълно отговаря на най-големия възможен размер на остеоид остеома). Нагрява се само локално, там където е самият тумор . Първо си верифицираме, че сме попаднали в туморното ядро под скенер контрол и след това загряваме ядрото на образуванието.“, разказва д-р Стоянов.

В 95% от случаите остеоид остеома се среща при пациенти до 25 годишна възраст и най-вече при деца.

„Този метод беше приложен от нас за първи път в България. Досега имаме четири такива интервенции за една година. Всичките са успешни, доказани с проследяване на пациентите. По света в развитите западно европейски държави с медицина на добро нито, това се прилага. Най-често подобно лечение се търсеше в Турция, но през последните 18 години работя именно в сферата на туморните заболявания и имам поглед върху този тип заболяване. За мен беше важно да успеем да предоставяме този тип лечение на пациентите в България, защото тук процедурата излиза много по-евтино и в голямата си част се покрива от здравната каса“, обясни д-р Стоянов.