"За всеки един удар на сърцето". Така се казва кампанията, която стартира в началото на ноември и информира за превенцията на внезапната сърдечна смърт. Спасение за хора със сърдечни проблеми и различни форми на аритмия е имплантиране на така наречения кардиовертер дефибрилатор. Но в тази графа България е на едно от последните места.
Д-р Васил Трайков, началник на отделението по Електрофизиология и кардиостимулация и председател на Съсловно Сдружение по Електрофизиология и Кардиостимулация в България, обясни какво предствалява и колко важнен може да бъде кардиовертер дефибрилаторът.
Вече 11 години Поля Шумкова живее благодарение на скъпоструващото устройство. Поставят й го, когато е едва на 12. "Оживях благодарение на дефибрилатора, който потушава тези аритмии. Бях 3 месеца на легло, не можех да стана, не можех да направя абсолютно нищо. Дори в състояние на спокойствие получавах аритмии", разказа Поля. 
 

Кардиовертер дефибрилаторът е електронно устройство, което се имплантира в човешкото тяло. Чрез електроди, устройството стига до сърцето. То разпознава появата на аритмии и ги прекъсва чрез елетрическа стимулация. Досега Поля е претърпяла смяната на две батерии, а в момента живее благодарение на трета. За всяка от тях семейството й плаща със средства от благотворителни кампании и Фонда за лечение на деца. "Когато бях настанена в болница в Италия, лекарския екип установи, че батерията ми е изхабена и трябва да се смени. Това струваше 30 000 евро. Майка ми се разплака, защото нямахме тези средства", спомня си Поля.

 

*Източник: Нова ТВ, Събуди се

Свързани отделения