Надпреварата за млад медик вече тече с пълна сила. "Стандарт" събира предложенията за най-добрите лекари под 40 г. у нас. Както и за болничните мениджъри, които им дават шанс да се развиват в България. Тримата първенци сред лекарите ще получат 1-годишни стипендии в размер на 400 лв. месечно. Инициативата е част от кампанията "Млад медик" на в. "Стандарт", която се провежда заедно с Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз (БЛС) и "Дарик радио". Критериите, по които ще се оценяват кандидатите, са разработени съвместно с БЛС и Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" и можете да ги видите на сайта ни - www.standartnews.com. Всички номинации пращайте на електронния адрес: mladlekar@gmail.com. Крайният срок е 15 август. Очакваме ги!

 Днес ви представяме двама от претендентите, които ще се борят за трите стипендии - гастроентерологът от болница "Токуда" в София д-р Петко Карагьозов и гастроентерологът в МБАЛ "Пълмед" - Пловдив, д-р Никола Боянов.

Често за 4 г. специализация колегите не научават нищо, признава гастроентерологът д-р Петко Карагьозов

Д-р Петко Карагьозов е на 35 г., не е семеен. Завършва медицина с отличие в МУ-София през 2004 г. През 2012 г. придобива специалност гастроентерология. В момента работи в Клиниката по гастроентерология и пулмология, направление "Интервенционална гастроентерология", на "Токуда Болница-София". От 2005 до 2011 г. е бил в Клиниката по гастроентерология и хепатология на ВМА-София. Има 11 публикации, две от тях - в списание с импакт фактор 2. Изнасял е лекции в рамките на 4 научни форума, участвал е и в една демонстрация на живо. Има препоръки от проф. Крум Кацаров и доц. Димитър Таков, както и от специалисти в чужбина - от проф. Шойфел от Линц, Австрия, и проф. Порст от Дрезден, Германия.

- Д-р Карагьозов, защо избрахте да учите медицина?

- Не ми се е налагало да избирам. През целия си съзнателен живот съм бил с желание да стана лекар, основно инспириран от дядо ми - д-р Петко Карагьозов.
- Какво ви накара да се ориентирате към специалността, която сте завършили?
- Гастроентерологията е уникална с това, че съчетава в себе си класическата вътрешна медицина и дейности, граничещи с хирургията, решаващи проблема на пациента в реално време.
- Вярвате ли в Хипократовата клетва или смятате, че няма място за нея в комерсиализираното ни общество? Кой е най-важният принцип в нея според вас?
- Разбира се, че вярвам. Всеки, избрал тази професия, би трябвало да вярва в нея.
- Като лекар кои са най-важните професионални принципи за вас?
- Отговорност и отдаденост -

лекарят не е чиновник

и няма как работното му време да свършва точно в 14 ч. В ръцете му е поверен човешки живот и ангажиментите му не приключват с изтичане на работното време. Може би да се научим да носим отговорност е едно от най-трудните неща. Реално в професията ни важат правилата на живота...

- Какво мислите за здравната система в България? Дава ли тя достатъчно възможности за добро лечение и за нормално практикуване на медицина?
- Определено не дава. Специално в гастроентерологията един от основните проблеми, според мен, е липсата на ясни и конкретни правила и компетентен контрол за това, на кого какво му е позволено да прави, с каква квалификация, при какви условия, с каква апаратура и т.н. Съществува широкодостъпна, но на моменти нискокачествена здравна помощ. В същото време високоспециализираните дейности, извършвани качествено на пациенти, се оказват недофинансирани. Нерядко се случва да приемем пациент, който въпреки няколкото усвоени клинични пътеки е останал с нерешен проблем и реалното му лечение се оказва изключително скъпо и отговорно. И, разбира се, основният проблем - липса на пари, без които реално няма как да бъде оказана качествена здравна помощ.
- Смятате ли да останете и да работите в България? Защо?
- Да, определено смятам. Първо, защото мисля, че и в България може да се работи качествена медицина. Ако човек е достатъчно амбициозен и отдаден на медицината, може да се научи и да постига добри резултати. Конкретно в моя случай болницата, в която работя, има всички условия за реализиране на професионалните ми амбиции. Чувствам се сигурен, подкрепен и спокоен да работя по начин, по който смятам, че е правилно. Смело мога да твърдя, че там в професионален план успявам да реализирам мечтите си. В звеното, в което работя, съм заобиколен от млади и амбициозни колеги, за които медицината е приоритет.

- Кои са основните пречки пред младите лекари у нас?
- Липса на ясна програма за обучението им, липса на мотивация от страна на хората, отговорни за тяхното професионално развитие. Всеки ръководител на специализация трябва да бъде персонално отговорен за обучението и професионалното развитие на неговите специализанти и да понася последствия, ако това не се случва достатъчно качествено. Не е нормално лекар да специализира 4 г. във водеща университетска болница и при завършване да няма абсолютно никакви умения, да не е овладял нито една методика. Реално е продуциран кадър, който е напълно неконкурентоспособен на пазара на лекарския труд. И по-големият проблем е, че това нерядко се случва съвсем целенасочено. И разбира се, 

обичайният проблем с финансирането на специализацията и професионалната реализация след нея.

- Какво искате да се промени в здравната система?
- Въвеждане на правила и стриктни критерии за качество на предлаганите медицински услуги и контрол на спазването им. Така няма да се налага повтаряне на вече проведени изследвания и процедури, а това би довело до съществено финансово облекчение и пациентът няма да се налага да извървява дълъг път до получаване на решение за проблема си.
- Какво бихте казали на хората, от които зависят промените?
- Да се стремят пациентът и неговият конкретен проблем да заемат централно място в здравната система.
- А на пациентите?
- Те за нас са най-важни. Защото за всеки пациент, който се обръща към нас, неговият проблем е най-важен за него и неговите близки. Той очаква от нас професионализъм и компетентни действия независимо от моментните условия и проблеми, които имаме.

Копирано от standartnews.com

Свързани отделения