От в. Стандарт:

Към статията >>

Освен висок професионализъм, трябва и човечност

С общи усилия можем да подобрим системата, вярва д-р Нейко Нейков

Надпреварата за млад медик вече тече с пълна сила. "Стандарт" събра предложенията за най-добрите лекари до 40 г. у нас. Както и за болничните мениджъри, които им дават шанс да се развиват в България. Тримата първенци сред лекарите ще получат 1-годишни стипендии в размер на 400 лв. месечно. Инициативата е част от кампанията "Млад медик" на в. "Стандарт", която се провежда заедно с Министерство на здравеопазването, Българския лекарски съюз (БЛС) и Дарик радио. Критериите, по които ще се оценяват кандидатите, са разработени съвместно с БЛС и Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" и можете да ги видите на www.standartnews.com

- Д-р Нейков, защо избрахте да учите медицина?

- Медицината е една от най-богатите в научно и практическо естество специалности в света - в нея може да се открие ниша за всеки интерес. Ежедневната помощ на хората, възможността един човек да помогне на безброй други, както и удовлетворението от добре свършената работа, са достатъчен стимул за изучаване на медицина.

- Какво ви накара да се ориентирате към специалността, която следвате?

- След завършване на медицина бях решил, че искам да се занимавам с интензивни пациенти и след стаж в спешен център се насочих към неврология - един от курсовете през обучението ми, към който бях запазил силен интерес. След като бях волунтиер по специалността, твърдо реших да се занимавам с нервни болести още след втората седмица.

- Вярвате ли в Хипократовата клетва или смятате, че няма място за нея в комерсиализираното ни общество?

- Хипократовата клетва е била перфектна, когато е измислена, но в момента просто е неактуална. Медицината се е променила много от V век пр. Хр. В нея в оригинал се забраняват някои ежедневни практики - вадене на бъбречни камъни, аборти, даване на "отрови". Има множество опити за актуализации, но все още остава оригиналът. Според мен тя има своето място в днешното общество като идеология, защото ни прави не само по-добри специалисти, но и по-добри хора. Най-важният принцип е "Primum non nocere" (На първо място не вреди) - лекарят винаги първо трябва да е сигурен в знанията и уменията си, за да не навреди на пациента.

- Като лекар кои са най-важните професионални принципи за вас?

- Професионализмът да е на високо ниво, но съпроводен от човечност. Като лекар лекувам хора, не лабораторни, образни и инструментални резултати.

- Какво мислите за здравната система в България? Дава ли тя достатъчно възможности за добро лечение и за нормално практикуване на медицина?

- Здравната система е в момент на преход. Има множество перипетии за нормалното практикуване на медицина, но това е предизвикателство за преодоляване за цяла България. В момента и лекарите, и съвременното лечение имат своите ограничения не само като възможности, но и финансово, но вярвам, че чрез общи усилия положението може да се подобри.

- Смятате ли да останете и да работите в България? Защо?

- Да. Работил съм и в чужбина

в България се чувствам най-добре

Мога да комуникирам правилно с пациентите, познавам манталитета. В момента добра професионална реализация е възможна почти навсякъде. България, а и светът, се нуждаят от всеки нов лекар поради сериозния отлив от медицината в глобален аспект.

- Кои са основните пречки пред младите лекари у нас?

- Основно финансови. Над 80% от завършилите с мен медици емигрират в чужбина поради по-високите заплати. Да, в България нищо не става лесно, най-вече добиването на нормален доход като млад лекар. Има млади ИТ специалисти, шофьори и др., които започват с 2 до 4 пъти по-висока заплата от нас. Аз съм лекар не само заради пари - специалността предлага много повече от материални възнаграждения. Смятам, че с добър професионализъм, екип и ръководител, един млад лекар може да покрие повечето изисквания в професионален и финансов план и в България. Друга пречка е променящата се почти ежедневно здравна система и непредвидимостта не само за лекарите, а и на здравните заведения. Медийната "подкрепа" е също сериозен фактор - непрекъснато има репортажи за заподозрени лекарски грешки, корупция. Дори и да се окажат неверни - това не се съобщава. За съжаление, сензация е "Лекар уби трима заради некомпетентност", а не "Лекар си върши работата и преглежда по 30 души дневно". Всеки млад колега или дори подрастващ, мислещ за развитие в медицината, ще реши, че в България няма лекари - само бандити. Напоследък все повече медии започват да обръщат внимание на нормалното ни ежедневие,

геройствата, които правят колегите

прохожда медийното медицинско обучение на обществото, за което съм благодарен.

- Какво искате да се промени в здравната система?

- Тя в момента се променя непрекъснато. Бих наблегнал в доболничната помощ на ограниченията на ОПЛ, както и на "клинични пътеките" в болничната помощ. Възнаграждението няма да го обсъждам - това е проблем не само на медиците, а и на учители и т.н.

- Какво бихте казали на хората, от които зависят промените?

- Работете по стратегия за бъдещето. Почти невъзможно е да се промени системата, а и да заработи в рамките на един мандат. Да се очертае посоката, която да следваме, и пътят, който да се извърви, а не всеки следващ министър (имащ или нямащ медицинско образование) да променя и "оправя" цялата здравна рамка наново.

- А на пациентите?

- Не сме бандити, а образовани и високоморални личности. Имайте вяра в съвременната медицина - медиците завършват като лекари, стоматолози, фармацевти. "Специалист по народна медицина", "лечител" и "знахар" не са специалности в медицината. За да ви помогнем, ни е необходимо доверие и отделено време и усилие от ваша страна. Не сме "роби на народа" - медицината е сериозна професия и заслужава необходимото й уважение.

Д-р Нейко Нейков завършва медицина с отличие в МУ-София през 2011 г. От 2012 г. работи и специализира "Нервни болести" в МБАЛ "Токуда Болница"-София. През 2011 г. работи в спешния център на "Fakultni Nemocnice Olomouc" в чешкия град Оломоуц.

Д-р Нейков има 4 публикации в чуждестранни списания с импакт фактор (H-index-2) и участва в авторския колектив в над 20 научни съобщения, публикувани в България и чужбина. Веднъж се представя като главен лектор на международен конгрес, има множество постерни презентации на научни форуми у нас и зад граница. Редовен лектор е на презентации на локално ниво. Печели 3-то място за най-добър постер на 13-ия Национален конгрес по неврология с международно участие. Професионалните му интереси са в областта на доплеровата сонография и интервенционалната неврология. Владее английски, френски и немски.