Комплимент за нашите лекари е, че познават, откриват и лекуват навреме децата, което обяснява факта, че случаите са малко повече от официално споменатата от някои автори честота 2 на 100 000.”, каза д-р Калин Лисички, началник на Клиника по Педиатрия в Болница Токуда в студиото на Тази сутрин по bTV.
“Клиничната картина е важна за разпознаване на синдрома - първите и най-чести симптоми са висока температура над 38 градуса, която не се повлиява от антипиретици за повече от 24 часа и стомашно-чревни оплаквания.
Могат да бъдат засегнати сърцето, белите дробове, бъбреците, кожата с поява на обриви, лигавиците, зачервяване на очите. В повечето случаи се случва след контакт с болен от COVID-19, като ⅓ от децата нямат никакви оплаквания преди това. Впоследствие се доказват много високи титри на антитела срещу коронавируса.”, описа състоянието д-р Лисички.
“В по-тежките случаи при засягане на централната нервна система може да се стигне до гърчове, променено съзнание и кома, но най-лоша прогноза има при сърдечно засягане, развитие на тежък миокардит и шок.”, допълни той.

Вижте цялото видео тук:

Източник: bTV

Свързани отделения