Началникът на Гръдна хирургия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда бе награден за уникалната операция по субституция на трахеята

Д-р Цветан Минчев, началник на Гръдна хирургия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда спечели първа награда от Годишните награди „Лекар на годината 2017”, организирани от Български лекарски съюз в Деня на българския лекар – 19 октомври. Той бе награден в категория „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина” за операцията по субституция на трахеята, осъществена в Болница Токуда преди няколко месеца. Извършената оперативна интервенция е единствена в България, а обемът на хирургията я прави уникална и на глобално ниво.

Операцията е резултат от мултидисциплинарен подход - освен гръдни хирурзи, в екипа участваха специалисти от отделенията по Кардиохирургия и УНГ на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, както и гост-хирург по пластично-реконструктивна хирургия. Пациентката на д-р Минчев е в много добро състояние след преживяно тежко онкологично заболяване с усложнения и изграждането на изцяло нова трахея от автоложни клетки от ръката и хрущялна тъкан от ребрата. Благодарение на поставения автотрансплантант, тя може да диша самостоятелно. За първи път в световен план хирурзи извършват операция, при която освен изграждането на нова трахея са отстранени засегнати от злокачественото заболяване хранопровод, щитовидна жлеза и паращитовидни жлези.

Наградите "Лекар на годината" се организират за седма поредна година от Български лекарски съюз. Това е едно от най-престижните медицински отличия у нас, а зад избора на наградените стои мнението на лекарското съсловие от цялата страна. Официалната церемония по връчване на лекарските призове  се проведе в Деня на българския лекар – 19 Октомври,  когато се почита Св. Иван Рилски Чудотворец, покровител на медиците. 

Свързани отделения