След проведен конкурс по време на Конгреса по инвазивна кардиология, двама специалисти от Клиника по кардиология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, спечелиха гранд към Българско дружество по инвазивна кардиология за провеждане на едномесечно обучение в център по специалността им извън страната. По време на конкурса са представени клинични случаи в областта на инвазивната кардиология. След като д-р Золумова и д-р Чилингиров печелят гранда, председателят на Българско дружество по инвазивна кардиология - проф. д-р Добрин Василев, съдейства в организирането на обучението им в един от най-престижните центрове по инвазивна кардиология. 

Д-р Нихтян Чилингиров и д-р Лиляна Золумова, специалисти в клиниката, избраха да преминат обучение в един от най-големите и най-престижни центрове по инвазивна кардиология в Европа. OLV Ziekenhuis в Аалст, Белгия е известен с това, че лекарите там работят и развиват изключително много функционалната диагностика при исхемична болест на сърцето.

„Успяхме да се запознаем с работата на специалистите, които буквално създават стандартите в момента, те създават новостите в тази сфера на инвазивната кардиология. В центъра работят доказани в световен мащаб професионалисти като Бернар де Брюн,  Карлос Колет, Йорен Сонк, от които успяхме да видим много неща. Там се намира и една от най-добрите кардиохирургии в Европа, в която се практикува робот-асистирана хирургия с робота Da Vinci и то от 25 г. насам, извършват се изключително иновативни операции - с изцяло артериални байпаси на биещо сърце, минимално инвазивна и едноскопска хирургия на сърце.“, разказва д-р Чилингиров.  

В Клиниката по кардиология в OLV Ziekenhuis има над 140 легла. Проследяват се непрестанно над 2500 пациенти със сърдечна недостатъчност.

„Клиниката има изключително добра организация за работа и проследяване на пациенти със сърдечна недостатъчност. С тях работят специално обучени медицински сестри, постоянно се следят показателите им дори и в амбулаторни условия. Има фитнес зала, създадена за рехабилитация на тези пациенти и всеки от тях идва два пъти седмично, ако има желание. Програмата им е съобразена изцяло с нуждите на всеки един пациент.“, сподели д-р Золумова.

Двамата специалисти се обучават ежедневно в катетаризационната зала на Клиниката по инвазивна кардиология в OLV Ziekenhuis, но преминават и през операционните на Клиника по кардиохирургия, където са посрещнати лично от началника на звеното, доказаният специалист Франк Ван Прат. Посещават и интензивно кардиологично отделение, както и звената за образна диагностика.

„Истината е, че от това, което видяхме, категорично можем да заявим, че в нашата клиника работим на много високо световно ниво – ние разполагаме с абсолютно всички устройства, с цялата съвременна и най-модерна апаратура. Ние правим всички процедури, които се работят в един от най-големите и доказани центрове в Европа. Това, което беше изключително надграждащо и всъщност основната ни цел, бе да видим организацията и оценим протоколите, по които работят. До голяма степен там системата е по-различна, много ефективна и достъпна. Технически ние не се различаваме от тях. Видяхме как менажират пациентите, говоря за пациенти с коронарна болест, със сърдечна недостатъчност, включително трансплантирани пациенти и такива с устройства, които подпомагат работата на сърцето.“, допълни д-р Чилингиров.  

Д-р Золумова и д-р Чилингиров разказват, че в центъра специалистите залагат изключително много на научната част. Ежеседмично се провеждат научни срещи, на които се докладват резултатите от всички текущи клинични проучвания, в които клиниката участва, повечето с по над 2500 пациенти. Специалистите обсъждат и публикациите си в едни от най-доказаните медицински списания, които са с изключително висок фактор в научните медицински среди.