В Световния ден на кръводарителя 14 юни д-р Цеков получи грамота и плакет за специален принос на събитие, организирано от Националния център за трансфузионна хематология и Български червен кръст

Събитието се проведе в Аулата на Националния център по трансфузионна хематология, където бяха отличени 18 личности и организации с изключителна заслуга за популяризиране на кръводаряването. Д-р Асен Цеков, неврохирург в Болница Токуда, бе един от тях. Той е инициатор на акциите "Защото кръвта е живот", които организира регулярно, заедно със софийския мотоклуб "Sofia Riders". 

"Кръвта няма алтернатива", сподели д-р Цеков, "защото тези 20-30 минути, които един кръводарител отделя, за да извърши този акт, за някого означават цял човешки живот".

На 17 юли е поредната кампания за кръводаряване на софийските мотористи, и всеки, който може и когато може, е добре дошъл да се включи, призова неврохирургът.

По думите му пандемията е направила хората по-солидарни, но и по-уплашени – през 2020 г. кръводарителите са намалели с 4% в сравнение с 2019-а.

Напомняме, че наличието на запаси от кръв са жизненоважни за ежедневното спасяване на хиляди човешки животи, а те се набавят чрез безвъзмездното доброволно кръводаряване. Тази година мотото на Световния ден на кръводарителя е „Дарете кръв, нека пулсира животът в света.“ Целта на този ден е насочване на общественото внимание към значимостта на кръводаряването, изразяване на благодарност към дарителите, повишиване на осведомеността за необходимостта от редовно даряване на кръв.

Всеки, който има възможност и здравословното му състояние го позволява, може да стане редовен кръводарител. Необходимите количества безопасна кръв са предназначени както за извънредни ситуации и бедствия, така и за ежедневните нужди на лечебните заведения за грижата за стотици хиляди пациенти.   

Свързани отделения