Три са основните групи пациенти, които имат проблеми със съня и търсят помощ от специалист. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ д-р Анелия Симеонова по повод на семинар „Добрият сън е постижима мечта“, който ще се проведе в болница „Токуда“. Лекцията е както за пациенти, така и за лекари.

"Най-честите пациенти, които се явяват при нас, са тези с дихателни нарушения по време на сън. Това са пациентите, които хъркат. Техният съд е неотморяващ и се събуждат сутрин по-уморени, отколкото са си легнали и са сънливи през деня. Друга група пациенти са тези, които заспиват трудно, но стават рано. Трета група пациенти са с двигателни нарушения по време на сън", обясни тя.

Д-р Анелия Симеонова съветва: "Ако пациентите смятат, че техният сън е неефективен, те са нетрудоспособни, те имат дневна умора, събуждат се сутрин с чувството си за недоспиване, те трябва да се обърнат към специалист по медицина на съня и да проведат последваща терапия".

Този проблем е неосъзнато неглижиран, а последствията са много, алармира д-р Симеонова: "Последствията са както краткосрочни, така и дългосрочни. Моят апел е човек, който има нарушение на съня, каквото и да е било то, според неговата представа и виждане за неговия нормален сън, ако това нарушение се задържи повече от 15 дни, нека да потърси специализирана помощ".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл:

 

Източник: БНР, Хоризонт