Безсънието е най-често срещаното нарушение на съня, което крие риск от сериозни заболявания като хипертония и диабет

Безплатни прегледи на пациенти, страдащи от нарушения на съня, организира Клиниката по Неврология на МБАЛ „Токуда Болница София” от 15 януари 2011 година. За записване е разкрит телефон 02/403 4000. Освен предварителната регистрация от желаещите няма да се изискват направления и други документи.

Целта на безплатните консултации е да се установи дали пациентите с оплаквания страдат от конкретно нарушение на съня и да се дадат насоки за предотвратяването на тези състояние и евентуалните последици от усложнения.

„Близо 30% от населението в света страда от нарушения на съня. Eдно от най-разпространените е обструктивната сънна апнея, която засяга около 4% от мъжете и 2% от жените на средна възраст”, казва доц. д-р Иван Стайков, дм – началник на Клиниката по Неврология на японската болница. Той подчертава, че обструктивната сънна апнея повишава повече от 2 пъти риска от исхемичен мозъчен инсулт. Заболяванего се среща толкова често колкото астмата, но в много от случаите остава недиагностицирана, подчертава той. Доц. Стайков допълва, че именно навременно откриване на проблема и насочването към адекватно лечение е целта на инициативата на Токуда Болница.

Основните симптоми на апнея са хъркане, спиране на дишане по време на сън - обикновено се отбелязват от партньора в леглото, изразена дневна сънливост, събуждане с чувство на задушаване и паника от невъзможност за дишане.

Най-разпространеното нарушение, обаче, е безсънието /инсомния/. Страдащите от инсомния се сблъскват с проблеми като трудно заспиване, ранно събуждане, дневна умора. Безсънието може да доведе до високо кръвно налягане, риск от диабет, нарушен имунитет, когнитивен дефицит. При пациентите, страдащи от инсомния  се регистрират 50% повече пътни злополуки, сочи световната статистика.