Във връзка с международния ден на заболяването – 23 септември, японската болница прави възможни консултации за широк кръг от хора

Пациенти с оплаквания като нощни изтръпвания в краката, мравучкане, сърбеж или болка могат да заповядат на безплатен преглед в кабинетите по Неврология на Токуда Болница София. Това са симптомите на неврологичното заболяване, наречено Синдром на неспокойните крака,  от което страда 5 до 15% от населението на света. Безплатните консултации ще се провеждат от 18 септември като се изисква предварително записване на тел.: 02/403 4000 и 02/403 4911.

Синдромът на неспокойните крака спада към т.нар. нарушения на съня – голяма група заболявания, чиято диагностика се развива активно през последните години в световен план. „За съжаление, това заболяване често е пропускано или грешно диагностицирано, обяснява доц. д-р Иван Стайков, дм, началник на Клиника по Неврология в "Токуда". Симптомите имат циркаден (денонощен) ритъм и се проявяват главно при почивка, вечер и през нощта. Пациентите описват неразположенията като сърбеж, болка, мравучкане, крампи, затопляне. Обикновено се засилват между 23 ч. и 1 ч. след полунощ и намаляват или изчезват през втората половина на нощта. Специфичното неврологично заболяване се причислява към двигателните нарушения на съня и често пъти води до безсъние, дължащо се на неприятните усещания. Наблюдава се зачестяване на оплакванията при бременни жени, пациенти с бъбречна недостатъчност и ревматоиден артрит.

Всички пациенти, които имат посочените симптоми и желаят да се прегледат, могат да го направят от 18 септември в кабинетите по Неврология на Токуда Болница на първи етаж. При установени заболявания, пациентите е необходимо да носят със себе си медицинската си документация. Не са необходими направления, но предварителното записване е задължително – тел. 02/403 4000 и 02/403 4911.