Консултациите с пулмолог ще включват и измерване на дихателния обем 

Безплатни консултации за пациенти, които имат съмнения или страдат от Хронична обструктивна  белодробна болест (ХОББ) започват в Токуда от утре. Те ще се провеждат в рамките на един месец до Коледа, като е необходимо предварително да се записване на тел: 02/403 4917. Записаните ще бъдат преглеждани в Кабинета за функционална белодробна диагностика.

Хроничната обструктивна белодробна болест е едно от най-тежките и водещи до трайно влошаване на качеството на живот заболявания. „Около 7% от населението в световен мащаб страда от ХОББ, което напълно важи като съотношение и за България”, подчертава д-р Наталия Стоева – началник на отделението по Пулмология на МБАЛ „Токуда Болница София”. Тя добавя, че според данни от световната статистика сочи, че ХОББ е сред водещите причини за прием в болница.  90% от заболелите са настоящи или бивши пушачи, като пасивното пушене също до голяма степен е предпоставка за развитие на заболяването. Други водещ фактори са замърсеният въздух, влажна и студена работна среда, наличието на прах и висока концентрация на въглеродния диоксид в околната среда.

В Токуда Болница ще бъдат консултирани и изследвани или страдащи от ХОББ пациенти, или със съмнения за тази болест. За да бъдат записани те трябва да отговарят на следните критерии:

1.       Възраст над 40 г.

2.       Оплаквания от задух и кашлица  в продължение на месеци и години. При пациентите НЕ трябва да има голям сърдечен проблем, който до обяснява задуха и кашлицата.

3.       Пушач или бивш пушач

Пациентите с диагноза ХОББ трябва да носят пълната си медицинска документация. По време на консултацията с пулмолог ще се извършва измерване на дихателния обем със спирометър и ще бъдат давани препоръки за лечение.

 

Свързани отделения