Прегледите ще се провеждат две седмици поред и са насочени към мъже със съмнение за стерилитет до 45 годишна възраст

Уролозите на МБАЛ „Токуда Болница София” ще преглеждат безплатно мъже, които имат съмнения или установени проблеми с репродуктивното си здраве от утре в продължение на две седмици. Консултациите са насочени към мъже до 45 годишна възраст. Желаещите да преминат през безплатните прегледи трябва да се запишат предварително на телефон: 02/403 4000.
145 000 българи имат репродуктивни проблеми и не могат да имат деца, сочат данни на неправителствения сектор. В световен план една на всеки 6 двойки среща сериозни трудности при зачеването на дете, т.е. близо 15% от населението в активна възраст в света страда от този проблем.
„Данните от статистиката сочат, че проблемите на репродуктивното здраве могат да се разделят по равно между половете – еднакво са засегнати както жените, така и мъжете”, коментира д-р Калоян Давидов – началник на отделението по Урология на МБАЛ „Токуда Болница София”. Той допълва, че през последните години представителите на силния пол все по-често се престрашават да търсят специализирана помощ при уролог при съмнения за стерилитет.
Д-р Давидов уточнява, че със записалите се мъже ще бъде проведена консултация, а при необходимост ще се извършва изследване с ехограф, както и безплатно изследване на оплодителната способност на сперматозоидите – спермограма – от специалистите във Виена Ин Витро Център в Токуда.
Датите за прегледи в Токуда Болница София са 23 и 24 април, и на 30 април и 1 май.

Свързани отделения