Безплатни прегледи на слуха на бебета в „Токуда Болница София”

 

Децата до 8 месеца възраст ще бъдат изследвани безплатно с ултразвуков апарат за ранен скрининг на слуха

Безплатен скрининг на слуха на бебета до 8 месечна възраст организира МБАЛ „Токуда Болница София” всяка последна събота от месеца. По този начин до края на годината ще могат да бъдат обхванати близо 100 деца. Консултациите ще се извършват от екипа на отделението по Неонатология безвъзмездно и имат за цел да установят дали новородените страдат от вродена глухота или да открият нарушения на слуха на децата над 2-месечна възраст.

Прегледите ще се провеждат всяка последна събота на месеца между 10,00 и 14,00 часа в кабинета по неонатология, като за следващите три месеца прегледите ще бъдат на 29 октомври, 26 ноември и 17 декември. От родителите няма да се изискват никакви документи, а само предварително записан час на телефон: 02/403 4000.

"Апаратът за отоакустични емисии, с който разполагаме в Токуда, дава възможност за рутинно изследване на слуха на всички новородени от 48-я час до навършване на 8-месечна възраст", съобщи началникът на отделението по Неонатологията д-р Радка Масларска.  Тя допълни, че така възможните нарушения на слуха при бебетата се откриват бързо и без риск на здравето на децата.

Прегледите на бебетата са част от скрининговата програма на МБАЛ „Токуда Болница София” за ранно проследяване на здрави, рискови и недоносени новородени. По време на консултацията неонатолозите ще изследват и физическото и нервно-психичното развитие на децата.

Целта е да бъдат обхванати не само децата, родени в МБАЛ „Токуда Болница София”. Желаещите трябва предварително да се запишат на тел: 02/ 4034 000. Адресът на МБАЛ „Токуда Болница София” е бул. Никола Вапцаров 51 Б.

Свързани отделения