Всяка последна събота на месеца новородените до 6 месечна възраст ще се изследват безплатно с ултразвуков апарат за откриване на вродени дефекти на слуха

Безплатни изследвания на слуха ще могат да се правят на бебета до 6 месечна възраст в Токуда Болница София  през месеците юни, юли и август. Желаещите родители могат да се възползват безвъзмездно от прегледите всяка последна събота на изброените месеци. Първата дата за провеждане е 29 юни. Консултациите ще се извършват от екипа на Отделението по Неонатология от 10.00 до 14.00 часа след предварително записване на тел. 02/403 4000 и 02/403 4928.

Ултразвуковият скрининг има за цел да установи наличието на вродени дефекти на слуха у новородените бебета. Изследването е напълно безвредно и е силно препоръчително да се направи до 6-ия месец след раждането. Уловени навреме проблемите със слуха могат да се лекуват и да бъдат предотвратени редица усложнения. Апаратът, с който се провежда изследването, отчита отоакустичните емисии в ушите на бебето, като по време на процедурата то не усеща абсолютно нищо.

„Целта на тези рутинни изследвания е да бъдат обхванати колкото може по-голям брой деца, родени както в Токуда Болница, така и на всяко едно друго място. Разполагаме с нов ултразвуков апарат, с който възможните нарушения на слуха се установяват мигновено и без какъвто и да било риск за здравето на бебетата.” – каза д-р Радка Масларска, началник на Отделението по Неонатология в японската болница.

От март месец Неонатологията в Токуда има чисто нов отоакустичен апарат за ранен скрининг на слуха – дарение със средства от традиционния Коледен благотвотителен търг, организиран от журналисти на Дарик радио и Gong.BG, и предоставен на болницата от Ники Кънчев и Ники Александров.

Прегледите са част от разширена скринингова програма на МБАЛ Токуда Болница София за ранно проследяване на новородени, най-вече рискови и недоносени бебета, и ще се провеждат всяка последна събота на месеците юни, юли и август. Не е необходимо родителите да носят допълнителна документация. Желаещите трябва само да се запишат предварително на тел.: 02/403 4000 и 02/403 4928.

Свързани отделения