Безплатни белодробни прегледи в Токуда по случай Световния ден на астмата

Специалистите по пулмология ще преглеждат безвъзмездно на 1 май от 9,00 до 13,00 часа

Ден на отворените врати организира секторът по Пулмология на МБАЛ „Токуда Болница София” по повод Световния ден на астмата. Лекарите ще преглеждат безплатно пациенти с дихателни нарушения и алерии в събота – 1 май 2010 година – от 9,00 до 13,00 часа на първи етаж в японската болница. Записването започва от днес на телефон: 02/403 4000. Консултацията с пулмолог ще включва цялостен преглед и функционална диагностика на дишането. Не са необходими направления или други документи от пациентите.

 „Астмата е най-разпространеното хронично белодробно заболяване при младите хора и децата”, подчертава д-р Наталия Стоева – ръководител сектор „Пулмология” в МБАЛ „Токуда Болница София”. Тя допълва, че над 300 милиона души по света страдат от астма, като всяка година броят на заболелите се увеличава значително. В България, за съжаление, няма точна статистика за броя на боледуващите, но се предполага, че около 5% от българите имат астма. Повечето от тях са деца и хора в работоспособна възраст.

Астмата е възпалително заболяване на дихателните пътища, което води до хронифициране и често се провокира от алергични дразнители и вирусни инфекции.  Основните симптоми на болестта са повтарящи се пристъпи, при които пациентите имат мъчителна кашлица, задух по време на сън, бърза умора при натоварване и общ гръден дискомфорт. Ранната диагностика и правилното лечение на това заболяване дават шанс за пълен контрол над астмата и възможност за нормално качество на живота.

Денят на отворени врати е под егидата на Българското дружество по белодробни болести в рамките на Национална информационна кампания „Здраве за белия дроб 2010”.  

Желаещите да посетят безплатните прегледи трябва предварително да се запишат на тел: 02/ 403 4000. Адресът на МБАЛ „Токуда Болница София” е бул. Никола Вапцаров 51 Б.

Свързани отделения