Акцент на безвъзмездната програма са недоносените бебета

Безплатни ултразвукови изследвания на новородени бебета ще се извършват в Неонатологията на Токуда Болница София всяка последна събота от месеца. Изследванията включват трансфонтанелна ехография, с която се потвърждават или отхвърлят аномалии на централната нервна система, отоци и кръвоизливи на мозъка. Ултразвуковият скрининг е напълно безвреден и щадящ за бебето, осъществява се бързо и дава надеждна информация за евентуални патологични промени.

Безплатната скрининг програма е с акцент върху недоносените бебета, при които рискът от заболявания на нервната система е по-висок. Когато тези проблеми са установени навреме шансовете за нормално развитие на бебето значително се увеличават. Препоръчително е скринингът да бъде извършен до 6-месечна възраст при доносените и до 9 месеца при недоносените бебета.

Родителите, които желаят да запишат децата за изследванията могат да го направят на тел. 02/403 4000 или 02/403 4928.

Токуда е една от малкото болници в страната, които разполагат с цялото необходимо оборудване за следене, изследвания и поддържане функциите на преждевременно родени бебета. Заедно с това, опитът и желанието на екипа да се помогне на колкото може повече деца затвърждават идеята за безплатни програми с приоритет недоносените деца.

Свързани отделения