Неонатолозите на японската болница ще преглеждат новородените тази събота

Кампанията с безплатни изследвания за бебета, която включва ултразвуков скрининг на слуха и тестване за физиологична жълтеница, продължава с прегледи на 21 декември, събота. Часовете са от 10.00 до 14.00 часа като желаещите родители могат да запишат новородените си деца на тел.: 02/403 4000 и 02/403 4928.

Изследването за физиологична жълтеница е подходящо за деца до 1-месечна възраст, докато скринигът на слуха е препоръчително да се направи до 6 месеца след раждането.

Скрининговите програми при бебетата са изключително важни за ранно диагностициране на заболявания, като могат да предотвратят редица усложнения през по-нататъшния живот на децата. Изследването на слуха се установява чрез ултразвуков апарат, който отчита отоакустичните емисии в ухото и дава информация дали бебето може да чува или има вродени дефекти. Тестването е препоръчително до 6-месечна възраст и е съвсем безболезнено и безвредно за децата. Уловени навреме, проблемите със слуха могат да бъдат лекувани, преди да доведат до по-тежки последствия.

Вторият тест, който се включва в програмата, е изследване за жълтеница с билирубинометър. Уредът изследва за стойностите на билирубина неинвазивно без да се налага дори да се взема кръв от бебетата. Чрез него се установява хода на физиологичната жълтеница и е особено препоръчителен за деца, които са прекарали болестта веднага след раждането. Около половината от новородените деца получават физиологична жълтеница, която може да бъде синдром на други вродени или придобити заболявания. Според д-р Масларска, началник на отделението по Неонатология в Токуда Болница, проследяването трябва да е задължително и стриктно следвано, особено за деца, при които болестта не е отшумяла за 15-20 дни.

Поредната програма за ранен скрининг на бебета в Токуда тече вече няколко месеца и е насочена към новородените бебета и особено недоносените и рисковите деца. Всички желаещи да вкллючат децата си в изследванията, могат да го направят след обаждане на тел.: 02/403 4000 или 02/403 4928.

Свързани отделения