Безплатен ултразвуков скрининг на централната нервна система на новородени деца до 6-месечна възраст и недоносени бебета до 9 навършени месеца организира отделението по Неонатология на МБАЛ „Токуда Болница София”. Специалистите по Неонатология ще изследват чрез трансфонтанелна ехография мозъка на кърмачетата и ще правят цялостна оценка на здравословното им състояние. Родителите ще бъдат консултирани и по отношение на храненето на бебетата и физическото им развитие.

„Трансфонтанелната ехография е утразвуков метод, който не е инвазивен и дава голяма информация на лекарите неонатолози за състоянието на мозъка на новороденото дете веднага след раждането и по-късно до затварянето на голямата фонтанела”, казва д-р Радка Масларска – началник на отделението по Неонатология на Токуда. Тя подчертава, че методът е напълно безвреден и щадящ, като същевременно показва развитието на мозъка, състоянието на мозъчните структури и наличието или отсъствието на патологични промени на централната нервна система – оток, кръвоизлив, аномалии и др.

Д-р Масларска въведе цялостна програма за скрининг на новородените деца в японската болница, който включва ултразвукови изследвания на централна нервна система, коремни органи, тазобедрени стави и на слуха. В конкретния случай консултациите са насочени към бебета, родени извън Токуда. Максималната възраст за провеждане на специализирания преглед при доносените бебета е 6 месеца, а за родените преждевременно – до 9 навършени месеца.

Прегледите ще се провеждат всяка последна събота на месеца между 10,00 и 14,00 часа в кабинета по Неонатология. От родителите няма да се изискват направления, но е подходящо да носят със себе си епикризи от предходни лечения на децата си, а също така предварително записан час на телефон: 02/403 4000. Първата дата на консултациите е насрочена за 26 януари 2013 година. През февруари и март датите са съответно: 23 февруари 2013 и 30 март 2013 година.

Свързани отделения