Какво представялва сънната апнея, кои са симптомите, как да се диагностицираме и какво е лечението, разказва доц. д-р Иван Стайков, д.м. – началник клиника по неврология, „Токуда Болница София“

доц. д-р Иван Стайков, д.м. – началник клиника по неврология, „Токуда Болница София“

Лабораторията по медицина на съня в „Токуда Болница София” е разкрита през 2009 към Kлиниката по неврология на болницата. Лабораторията е оборудвана с респираторен полиграф, полисомнограф, СРАР апарат, ВРАР апарат, апаратура за скрининг при предполагаеми дихателни нарушения по време на сън в амбулаторни и стационарни условия. В нея можете да се изследвате за обструктивна сънна апнея. 

Това е състояние, което се характеризира със спиране или намаляване на дихателния поток по време на сън. И тъй като нарушенията на дишането се случват по време на сън, хората, които страдат от сънна апнея, често дори не подозират за проблема, който води след себе си влошаване на цялостното състояние на организма. 

За това какво представлява сънната апнея, кои са симптомите, как да се диагностицираме и какво е лечението, разговаряхме с доц. д-р Иван Стайков, дм – началник Клиника по неврология към „Токуда Болница София”. 

Доц. Стайков, какво представлява сънната апнея?
Обструктивната сънна апнея е състояние, което се характеризира със спиране или намаляване на дихателния поток по време на сън. Това се нарича апнея или хипопнея.

Хората, които имат такъв проблем, осъзнават ли го?
Това е дихателно нарушение, което е по време на сън и най-често не се осъзнава. Хората могат да се осъзнаят при спиране на дишането само в най-тежките случаи, когато се събуждат от това, че не могат да дишат. 

Защо се получава?
Получава се чисто механично запушване на дихателния тракт и поради тази причина се спира да се диша. Едно спиране на дишането няма съществено значение, две също, но когато това е непрекъснато - има по над 20 или над 30 спирания на дишането на час, тогава казваме, че се касае за тежка обструктивна сънна апнея. Това означава, че организмът всяка вечер изпада в тежка хипоксия – липса на кислородно насищане не само на мозъка, но и на всички органи. И това се повтаря нощ след нощ. Обикновено се среща 2,5 пъти по-често  при мъжете. И обикновено това са пациенти, които са с наднормено тегло. Започва в млада възраст. Има изследване, което казва, че от общата популация средно около 25-30% от тези, които са с индекс на телесната маса (Body Mass Index - BMI) над 30, имат обструктивната  сънна апнея. Всъщност, пълнотата вероятно води до обструктивната сънна апнея.

Само мъже ли страдат от сънна апнея?
При жените е много по-рядко. В нашето проучване мисля, че около 80% са мъже. 

И жените ли са с наднормено тегло?
И жените – да.

Как да разберем дали имаме такъв проблем?
Тези хора са с много типичен профил. С високо кръвно налягане, наднормено тегло, хъркат насън. Обикновено е мъж, който няма движение, гледа предимно телевизия, а не спортува, пълен, в млада възраст. 

Хъркането означава ли винаги проблем?
Хъркането не е медицински проблем.  Има т.нар бенигнено хъркане, т.е. хъркане, което е доброкачествено и не е свързано с дихателни паузи. Но обструктивната сънна апнея почти винаги е свързана с тежко хъркане. Като всъщност първите хора, които идват при нас, са съпругите, които не могат да спят, а след това и започват да се притесняват за мъжете си. 

До какви усложнения води сънната апнея?
Човекът не се чувства добре през деня – първоначално му се доспива. Да речем, ако бъде оставен сам, може да поспи. Обаче след това става по-тежко, защото има пациенти, които заспиват на волана. 15-20% от катастрофите в световен мащаб са заради заспиване на волана и част от тези случаи се дължат на обструктивната сънна апнея.  
За съжаление, обструктивната сънна апнея е не само причина за повече катастрофи.Тя впоследствие води до увеличаване риска от инсулт с 2,5 пъти. Второ, тя е причина за сърдечни страдания.

Сънната апнея влошава ли се с времето?
Пациентите не се влошават толкова по отношение на сънната апнея, колкото по отношение на другите заболявания. Започва високо кръвно налягане, което не може да се свали. Оттам рискът от инсулт се увеличава, както и рискът от инфаркт и съдови заболявания. И се получава един омагьосан кръг, защото човекът не може и да разбере откъде идва проблемът. Още повече, че част от тези пациенти употребяват и алкохол. Алкохолът е убиец от гледна точка на това, че когато пиеш вечер алкохол, той действа релаксиращо върху цялата физика, включително и върху мекото небце. Човек още повече се отпуска и практически се засилват сънната апнея и хъркането. Човек, когато пие алкохол, хърка повече именно поради тази причина.

Отслабването решава ли проблема?
Отслабване с около 10% води до снижаване на сънната апнея с 26%. Всяко напълняване с 10% води до увеличаване на сънната апнея с 6%. Имаме много пациенти млади мъже, които преживяват лек инфакт или ритъмно нарушение и започват да се мъчат да отслабват, но не могат. Каквито и кански диети да спазват. Защо?  Защото метаболизмът е променен. Хипоксията променя целия метаболизъм на клетката. Става така, че кръвното налягане не може да се свали с лекарство. Колкото и да се увеличава, става резистентна хипертония. Така човекът става резистентен и на отслабване. Тогава такива пациенти трябва да бъдат лекувани. 

Какво е решението, освен отслабването, което очевидно в този случай е още по-трудно?
Пътят всъщност е много лесен. Ние разкрихме специализирана лаборатория през 2008 г. и правим много дълги кампании, в които прегледите са безплатни. Правим изследвания в две последователни нощи. Обикновено пациентите идват тук към 20 -21 часа вечерта. Изследванията първата нощ ни дават информация за нивото на кислорода в кръвта, за спиранията на дишането, за това спирането на дишането колко продължително е. Дали е 5, или 10 секунди. Има хора, при които спирането на дишането трае над  1 минута. Поставяме електроди, който отчитат нивото на кислород в кръвта. Нормалното ниво на кислорода в кръвта е 96%, а при някои пациенти пада до 75, дори до 69%. След това правим ръчен анализ и скролиране.  Така първата нощ диагностицираме има или няма сънна апнея и колко е тежка. Може да има сънна апнея, но да е лека - 10-15 прекъсвания на дишането на час.  Когато вече има 20-30 прекъсвания на дишането на час, тогава има нужда от лечение.  Отчитаме и как спи пациентът - дали по гръб, или настрани.

Има ли значение дали спи по гръб, или настрани?
Има, защото при повечето пациенти, когато легнат по гръб, сънната апнея става по-тежка. 

Проф. Колин Съливан от Австралийския университет през 1981 г. още е създал маска с позитивно налягане. С нея се подава въздух, а не кислород. Практически, ако първата нощ сме установили, че има сънна апнея, през втората нощ отчитаме какво налягане е необходимо за пациента, за да може той да диша добре. Втората нощ се прави със същия инструментариум, както първата. Обикновено налягането е 10-12 сантиметра воден стълб, за да се поддържа човек в добро състояние, и съответно той си купува такъв апарат.
В УНГ (уши, нос, гърло) предлагат на такива пациенти операции – да се изреже малко от мекото небце. Понякога се налага, защото има хора, които имат аномалии на самата лицева структура, но това е много рядко. Най-доброто лечене е CPAP апарати– (continuous positive airway pressure). 

И човек вкъщи спи с такъв апарат?

Да, той вкъщи спи с такъв апарат. При което се променя всичко. Веднага. Още на следващия или на по-следващия ден той се възстановява. Чувства се добре. Вече не е уморен през деня. Много бързо концентрацията се възстановява. Нещо много повече, целият организъм започва да се променя и този същият човек, който е бил на диета, бягал е, но не е можел да отслабне и има високо кръвно налягане, започва да се променя, защото целият метаболизъм се променя и той започва да отслабва.

Колко време трябва да спи с този апарат, за да започне да се променя?
Веднага. 

Да, но ако спи без него, ще има ли същите проблеми?
Тук пациентите обикновено питат: „Цял живот ли ще спя с този апарат?” Аз обикновено никога не казвам цял живот. Сънната апнея е като жълт картон. Не е червен още, но ти говори, че трябва да сспромениш нещо в твоя живот. Малко да минеш на диета, да започнеш да спортуваш. Когато промениш тези неща и действително виждаш, че отслабваш, чувстваш се добре, нямаш вече кръвно налягане, казваш:  „Дай да пробвам” – маха апарата и нещата са добре. Но не трябва да се връща към стария начин на живот. Принципно се казва, че цял живот трябва да бъдеш с този апарат. Но това е прекалено депресиращо. Всичко е много индивидуално.