Да обещаем на сърцето си, че ще направим елементарни стъпки за неговото здраве, е мотото на тазгодишната кампания на Световната сърдечна федерация

С призив да се отнасяме с внимание към здравето на сърцето си и да се придържаме към прости практики и навици в името на неговото здраве, Клиниката по Кардиология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда се включва в посланията в навечерието на Световния ден на сърцето – 29 септември.

Сърдечносъдовите заболявания продължават да са причина номер едно за смъртност в световен мащаб, като по последни данни 17,5 милиона годишно са жертвите на болестите на сърцето и неговите съдове. Това са повече от половината смъртни случаи в света от неинфекциозни болести. България не прави изключение и макар, че лечението на тези заболявания в страната ни вече е на много добро ниво, съпоставимо с най-добрите световни практики, заболеваемостта продължава да е много висока. Най-добрите кардиологични клиники в страната, водеща сред които е тази на Болница Токуда, внедряват всички съвременни техники за интервенционално лечение, чрез които случаи, в миналото определяни като невъзможни за лечение по инвазивен път, сега са рутинна практика. Дори високостепенни запушвания на повече от един от клоновете на коронарните съдове при исхемична болест на сърцето се лекуват минималноинвазивно и ефективно с дългосрочно добри резултати. А в случаите на тежка патология в алгоритмите за лечение в Болница Токуда се прилага мултидисциплинарния подход – консултации на т.нар. сърдечен екип („heart team“), включващ кардиолог, кардиохирург и съдов хирург, за да се определи най-оптимално решение за пациента.

Но това, което довежда хората до състояние, в което са необходими най-авангардните методи, апаратура и топ специалисти, за да бъдат спасени, си остава пречка за намаляване на заболеваемостта от сърдечносъдови болести. Докато смъртността при достигналите до болница пациенти намалява през годините (все по-високо ниво на кардиологията и по-добри специалисти), превантивните мерки и здравната култура на пациентите имат нужда от сериозно внимание.

Ето защо специалистите в Клиниката по Кардиология на Болница Токуда призовават да започнем да спазваме поне елементарните принципи за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания:

Движете се повече
Хранете се здравословно
Не пушете/Стойте далеч от тютюневия дим
Ограничете стресовите ситуации

Особено важно е при диабет и наследствени фактори да бъдат възприети тези прости правила. Това са малки промени в начина на живот, които могат да имат голямо значение в бъдеще. Важен е и примерът, който даваме на следващите поколения и на хората до нас.

Детайлите понякога също са определящи, поради което съветите на кардиолозите в тази посока продължават с още няколко полезни препоръки и факти:

Няма прекалено млада възраст, за да започнете със здравословния режим за сърцето.
Движението не трябва да приключва с тренировката или спорта, който упражнявате (ако има такъв). Важно е да се движите през целия ден (особено актуално за хората, които работят на бюро).
Пасивното пушене е също толкова вредно, колкото и самото пушене.
Внимавайте с алкохола – повече от две малки питиета на ден не се препоръчват от кардиолозите.
Следете показателите си – още след 20-годишна възраст трябва да проследявате трите важни показателя за сърцето – холестерол, кръвно налягане и кръвна захар.
Обиколка на талията над 90 см при жените и над 100 см при мъжете е потенциален рисков фактор за сърцето. При необходимост потърсете помощ от специалисти диетолози и спортни инструктори.
Не е задължително диетата да е изградена само от безвкусни храни. Средиземноморската диета с полезни мазнини, плодове и зеленчуци може да бъде много приятна и по-лесна за спазване.
Когато сърцето има нужда от лечение, е важна преценката на лекаря, но промените в начина на живот са задължителни, категорични са специалистите от Кардиологична Клиника на Болница Токуда.

При установено заболяване на сърцето и неговите съдове, или когато има риск от сърдечен инцидент, е важно да се разпознават симптомите и необходимостта от бърза лекарска помощ. Обърнете се към кардиолог или спешна помощ, ако имате сърдечни проблеми и почувствате симптоми като:

Дискомфорт в гръдната област
Гадене, повръщане, парене в стомаха
Болка, разпространяваща се от гърдите към лявата ръка
Болка в гърлото и челюстта, идваща откъм гърдите
Замаяност, обърканост
Внезапна бърза умора
Студена пот
Неспираща кашлица
Подуване на краката, глезените, ходилата
Нередовен сърдечен ритъм

Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда разполага със Спешно отделение и дежурни кардиологични екипи 24 часа в денонощието. При спешни сърдечни инциденти, позвънете на тел. 02/403 4 112. За редовна консултация с кардиолог, можете да планирате преглед на тел.: 02/403 4912 или 02/403 4000. 

Световният ден на сърцето е ежегодна инициатива на Световната сърдечна федерация с цел повишаване на информираността относно сърдечносъдовите заболявания, мерки и действия за ограничаване на рисковите фактори и борба с причина номер 1 за преждевременна смърт в световен мащаб.

Тази година кампанията е свързана с едно обещание. Да обещаем на сърцето си, че ще спортуваме и ще се движим повече, ще готвим и ще се храним здравословно, ще спрем да пушим, ще споделим и въвлечем нашите семейство и приятели в тази кауза. Направете вашето обещание!

 

Свързани отделения