До края на годината Аджибадем Сити Клиник Болица Токуда ще въведе роботизирани интервенции със системата Да Винчи в направленията гръдна и коремна хирургия. Това съобщи медицинският директор на лечебното заведение и началник на отделението по Урология д-р Калоян Давидов. Екипи от двете специалности са в етап на обучение и се очаква да бъдат сертифицирани през есента.

"Роботизираната хирургия ще бъде от изключителна полза за пациентите с онкологични заболявания, както и в случаите, когато лапароскопският достъп е затруднен", обясни д-р Веселин Маринов – началник сектор Минимално инвазивна и лапароскопска хирургия към Клиника по Чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия, обучаващ се за робот-асистирана коремна хирургия. Д-р Цветан Минчев, началник отделение по Гръдна хирургия, който също е в сертификационна процедура за работа с Да Винчи допълни, че благодарение на робота, някои големи по обем операции в гръдната хирургия за първи път ще могат да се извършат миниинвазивно и с висока прецизност.

Сертифицираните хирурзи д-р Калоян Давидов, уролог, д-р Тодор Димитров и д-р Лъчезар Танчев, акушер-гинеколози, демонстрираха пред очите на пациентите и посетителите на лечебното заведение принципите на работа на системата. Специалната демонстрационна машина, модел Da Vinci Xi® ще остане в Централно фоайе на болницата до края на работния ден във вторник.

Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда е оборудвана със система Da Vinci Si®. Засега в България системата се прилага основно в областта на урологията и гинекологията. 

Хирургът е разположен на конзола, която получава  триизмерно изображение на оперативното поле с висока разделителна спосбност и до десеткратно увеличение. От своята позиция хирургът управлява роботизираните ръце, като неговите движения се оразмеряват, филтрират и превръщат в много фини прецизни движения на микро инструментите в тялото на пациента. Технологията позволява и хирургия от разстояние или т.нар. телехирургия. Робот-асистираната хирургия осигурява минимална кръвозагуба и значително намаляване на рисковете от постоперативни инфекции при всички интервенции. Хирургичните действия се извършват с най-ниските възможни нива на травматичност и постоперативни болки. Възстановяването е значително по-бързо от отворената хирургия: обикновено на следващия ден пациентът може да се изправи и раздвижи, може да напусне болницата до 3 дни след операцията и да се върне към обичайното си всекидневие след една до три седмици.

Още по темата>>