80 хиляди души страдат от глаукома в България, като 5% от населението над 60-годишна възраст у нас са засегнати от водещата до загуба на зрението болест. Тези данни изнесе д-р Веселин Даскалов, началник на отделението по Офталмология в МБАЛ „Токуда Болница София” на открилата се днес Втората международна среща на офталмолозите. 

Симпозиумът бе посветен на новостите  в консервативното и оперативно лечение на глаукома, като над 100 водещи очни лекари от България и чужбина обмениха своя опит и дискутираха най-добрите практики за лечение на едно от най-опасните очни заболявания. 

Четирима пациенти с различни форми на глаукома – вродена, първична и вторична - бяха оперирани в рамките на сесията с хирургия на живо. На всички тях бе поставена Клапа на Ахмед – ново технологично решение за поддържане на вътреочното налягане. Веднъж поставена, тя контролира нормалните граници на налягане в окото за цял живот, докато при традиционната хирургия ефективността е до 5 години.

Специално за демонстрация на хирургичното имплантиране на Клапата на Ахмед в България пристигна един от водещите световни хирурзи, посветил професионалното и научното си развитие в поставянето на Клапа на Ахмед при глаукомна хирургия – д-р Александър Расческов от Русия. Той е извършил над 300 подобни операции без нито едно следоперативно усложнение. 

 „И четирите операции протекоха успешно, пациентите се възстановят добре и предстои те да бъдат изписани утре”, допълни д-р Даскалов, който постави Клапа на Ахмед на 73-годишен мъж от с. Бутан.

 

Д-р Расческов от Русия, д-р Цветков от ВМА и д-р Даскалов от Токуда споделят своите впечатления от Втората международна среща на офталмолозите с хирургия на живо

Свързани отделения