Лабораторията по Клинична микробиология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда се включва в инициативата на Европейския Център по контрол на заболяванията (ECDC) и Световната здравна организация (СЗО) за разумно използване на антибиотици

Европейският ден за информираност относно антибиотиците е годишна европейска инициатива, която се провежда на 18 ноември с цел да повиши информацията в обществото относно заплахата за общественото здраве от развитието на антибиотична резистентност и разумната употреба на антибиотиците. Според последните данни броят на пациентите, заразени с резистентни бактерии, нараства в целия Европейски съюз, а антибиотичната резистентност представлява сериозна заплаха за общественото здраве.

Разумното използване на антибиотици може да предотврати развитието на резистентни бактерии и да поддържа ефективността на антибиотиците в бъдеще. Цел на кампанията е да повиши информираността в обществото за правилно използване на антибиотици.

Антибиотиците действат само срещу бактериални инфекции и следва да се използват единствено в тези случаи след лекарско предписание. Те не са ефективни срещу вирусни инфекции като грип и настинка. Различните групи антибиотици действат срещу конкретни патогенни бактерии и за да се прецени нуждата от тях е необходимо микробиологично изследване с антибиограма.

Прекомерното използване на антибиотици оказва влияние върху бъдещото им използване. Бактериите започват да рeзистират срещу антибиотиците и те губят способността си да ги убиват. Резистентните бактерии са много по-трудни за унищожаване, а бактериални инфекции с резистентни щамове се срещат все по-често.

Специалистите от Лабораторията по клинична микробиология в Токуда се присъединяват към призивите на ECDC и СЗО и съветват: Бъдете отговорни и използвайте разумно антибиотици!

  • Използвайте антибиотици само срещу бактериални инфекции, а не инфекции, причинени от вируси като обикновена настинка или грип!
  • Винаги търсете съвет от лекар преди да вземете антибиотици!
  • След като лекарят потвърди, че са необходими антибиотици, следвайте съветите му по отношение на дозировката и продължителността на лечението!
  • Избягвайте самолечение с антибиотици. Самолечението е, когато използвате остатъчни антибиотици от предишни лечения, или получавате антибиотици в аптеката без рецепта!
  • Не споделяйте предписаните за Вас антибиотици с други хора!
  • Научете как можете да се грижите за себе си без антибиотици, ако не са необходими!
  • За заболявания, свързани с простуда, пийте много течности и почивайте, за да подобрите симптомите си!

Повече информация можете на намерите тук: https://antibiotic.ecdc.europa.eu/bg

 

Свързани отделения