14 годишно дете с животозастрашаваща киста в мозъка спаси екип на Токуда

 Неврохирурзите от японската болница отстраниха много рядко срещана 11 сантиметрова киста  от мозъка на малкия пациент

14 годишно дете беше спасено в МБАЛ „Токуда Болница София” от екип на отделението по неврохирургия, който извърши уникална за България животоспасяваща операция.

Детето е прието на 20 юли 2011 в критично състояние след няколко епилептични припадъци с неустановен произход и частична парализа на левите крайници.

Лекарите установяват наличието на изключително голяма и рядко срещана паразитна киста в следствие на кучешка тения, разположена в главния мозък на детето.  Образуванието е с размери 11 на 5 см, което е сериозно предизвикателство за специалистите и възможностите на съвременната медицина.

 

„Такив тип паразитни кисти са много рядко срещани в практиката и често са свързани с висок риск от смърт и инвалидизация за пациента”, казва д-р Славомир Кондов – началник на отделението по Неврохирургия на японската болница и ръководител на екипа приел и оперирал 14-годишния пациент. „Операцията бе извършена с помощта на невронавигационната апаратура на Токуда болница, която е единствена по рода си в България”, допълва д-р Кондов след продължилата час и половина интервенция.

Oперацията бе назначена веднага след приемането но момчето в неврохирургията в МБАЛ „Токуда Болница София”. Хирургичната интервенция протече успешно и без усложнения, а момчето се възстановява бързо и ще остане под наблюдението на лекарите още няколко дни.

Свързани отделения