Националната кампания за диагностика на онкологични заболявания в сегмент скрининг за рак на гърдата стартира и в японската болница

МБАЛ "Токуда Болница София" се включва в Националната кампания за ранна диагностика на рак на гърдата "Спри и се прегледай" от 15 юли 2013 г. Пациентките, получили покана от Министерство на здравеопазването да посетят безплатен профилактичен преглед за рак на гърдата, могат да си запишат дата и час за преглед на тел. 02/403 4000; 02/403 4920, 02/403 4922 или на място на регистратура "Образна диагностика" в Токуда.

Ракът на млечната жлеза е най-честото злокачествено заболяване в Европа, а в България от него заболяват около 3500 жени годишно. Новооткритите случаи в САЩ през 2013 г. по данни на Американската ракова асоциация са 232 340.

„Един от най-често използваните методи за скрининг за рак на гърдата е мамографията, с която могат да се открият туморни образувания, които при обикновен преглед не се опипват” – казва доц. Галина Кирова, началник на Отделение по Образна диагностика в Токуда Болница. „Когато туморът е малък и разположен дълбоко в тъканта на гърдата, той не предизвиква болка или дискомфорт, няма симптоми, които могат да бъдат забелязани от пациентката". "Затова в световен мащаб мамографското изследване е широко приложимо и е единственият сертифициран метод за скрининг на рак на гърдата” – допълват колегите й – д-р Валентин Иванов, Д-р Милена Михайлова и д-р Лора Дойчева от Мамографския сектор, които участват в скрининговата програма “Спри и се прегледай”.

Ранното откриване на рака на гърдата увеличава многократно шансовете за неговото излекуване. Националната кампания „Спри и се прегледай” дава възможност на всички пациентки, получили покана за безплатен преглед, да се подложат на мамографско изследване в Токуда Болница София. Необходимо е пациентките да се запишат предварително на тел.: тел. 02/403 4000; 02/403 4920 и 02/403 4922 или на място в Токуда Болница.

Повече информация>>

Свързани отделения