Урология

Птоза на бъбрека

Лапароскопска операция при “смъкнат/спаднал бъбрек” (нефроптоза/птоза на бъбрека).

Tова е състояние, присъщо най-вече на слаби хора или на такива рязко намалили телесното си тегло. Бъбрекът няма собствен опорен апарат, разполага се в пространството зад коремната кухина и пред стената на гърба в поясната област. Бъбрекът се подържа на обичайното си място само от обема на мастната тъкан около него. Когато тази мастна тъкан е малко или намалее, той променя положението в изправено състояние под влияние на гравитацията и се премества надолу. При това се получава прегъване на уретера (пикочопровода, подобен на тънка тръба орган, който отвежда образуваната от бъбрека урина до пикочния мехур.). Това прегъване води до силно затруднено оттичане на урината, задръжката и в кухините на бъбрека, които се разширяват и това води до неприятно усещане за тежест и силна тъпа болезненост в органа. Нетипичното разположение на смъкнатия бъбрек води до локализация на болката по-скоро в коремната област, отколкото в типичната за бъбрека зона високо отзад в поясната област, под ребрата. По този начин установяването на заболяването е затруднено, още повече, че в легнало положение, както обичайно се извършват рутинните ехографски прегледи, бъбрекът се връща на нормалната си позиция и задръжката на урина изчезва и не може да се установи. Такива пациенти нерядко претърпяват множество изследавния, дори инвазивни, в търсене на причина за болката в други коремни области или органи.

Обичайното лечение в такива случаи е поставяне на стент (тръбичка) в уретера за дрениране на урината. Това действие не решава окончателно проблема, защото стентът на може да остане постоянно и след отсраняването му оплакванията се възобновяват. Окончателно излекуване е възможно като бъбрекът се фиксира за съседни структури по хирургичен начин. Класическата операция се извършва с разрез в поясната област, по хода на последното ребро. Прерязват се трите слоя мускулатура там и се закрепва посредством хирургичен конец. Възстановяването е продължително и свързано с всички обичайни неудобства и потенциални усложнения на конвенционалната мащабна бъбречна хирургия.

Лапароскопията предлага все по-широки възможности за минимално инвазивно лечение на подобни заболявания. През три малки отвора (<1,5 см) се въвежда ендоскопска камера с висока резолюция и работни инструменти. Пред и зад бъбрека се създават два малки тунела, през които се прокарва тънка лента от високоспециализиран хирургичен текстил. С помощта на тази лента, разположеният ниско бъбрек се “окачва” сигурно и без да се застрашава целостта или функцията му и се фиксира в правилната позиция. Операцията продължава по-малко от 1 час и протича с нулева кръвозагуба. Възстановителния период в болница отнема 1-2 дни и болният може да бъде изписан.