Урология

Лечение на цистит

Циститът представлява възпаление на лигавицата на стената на пикочния мехур и е едно от най-разпространените заболявания на отделителната система и най-често срещаното урологично оплакване при жените.

Какви са симптомите на цистит? 

  • болезненост при уриниране
  • зачестени позиви за уриниране
  • болки в долната част на корема
  • болезненост в областта на кръста
  • парене в областта на външните полови органи
  • отделяне на кръв в края на уринирането. 

Кога да се консултираме с уролог?


Още при първите симтоми потърсете специалист - уролог. Лекарят ще Ви прегледа и ще назначи необходимите изследвания и терапия. 

Какво представлява диагностиката? 

Начините за диагностика на заболяването включват микробиологично изследване на урина, анализ на урината за наличие на белтък, левкоцити, еритроцити, бактерии и анализ на кръвта. Също така могат да бъдат назначени изследвания като:  урофлоуметрия, ехография. Много често при дамите може да бъде необходима консултация с гинеколог. 

Важно! Доброто взаимодействие между специалистите в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда и наличието на най-съвременните технологии и методи за диагностика са изключително важни за навременното установяване на заболяването и назначаването на подходящата терапия на пациентите. 

Какво представлява лечението на цистит? 

Циститът е сериозно заболяване и трябва да се лекува единствено и само от специалист! Отлагането на лечението може да доведе до хронифициране на болестта. Самата терапия протича обикновено в домашни условия. Навременното и подходящо лечение на остър цистит дава резултат до 1 или 2 дни, но трябва задължително да се проведе пълният курс на лечение, предписан от Вашия уролог. При усложнения на цистит се налага хоспитализация. 

Какви профилактични мерки мога да взема? 

Изключването на фактори като хроничен стрес, недоспиване, преохлаждане. Корекция в режима на хранене – увеличена консумация на плодове и зеленчуци, изключване на пикантни, мазни, пържени и пушени храни. При отделянето им с урината някои от съставките на тези продукти раздразват лигавицата на пикочния мехур и така засилват възпалителния процес. Консумация на поне 2-2,5 литра течности дневно. Редовно освобождаване на пикочния мехур, хигиена на сексуалния живот.