Урология

Доброкачествено увеличение на простатната жлеза

За простатната жлеза

Простатната жлеза е част от мъжката пикочо-полова система. Тя е с големина и форма на кестен (дълга е около 3 см) и се състои от три дяла, обградени от капсула. Жлезата обхваща началната част на уретрата (пикочния канал) - "тръбичката", която извежда урината от пикочния мехур до отвърстието на върха на пениса, т.е. в началото си уретрата преминава през простатната жлеза. Простатата има редица функции, не всички от които напълно изяснени. Една от основните и функции е да произвежда и отделя в уретрата секрет, който взема основно участие във формирането на семенната течност (спермата). Простатната жлеза има отношение спрямо контрола на уринирането чрез директно притискане на началната част на пикочния канал.

Доброкачествена простатна хиперплазия

В някои случаи простатната жлеза нараства по размери, като с уголемяването си (хиперплазията), притиска преминаващата през него уретра и причинява затруднение в уринирането.

В повечето случаи се касае за доброкачествено увеличение на простатнта жлеза, наричано още доброкачествена простатна хипероплазия (ДПХ), доброкачествена простатна хипертрофия или аденом на простатата. Симптомите на ДПХ се проявяват основно с напредването на възрастта и са изключително често срещани сред мъжете над 50 г. Честота на проява при мъже между 60-70 г. е над 50%, а при мъжете над 70-80 г. достига до 90%. Симптомите на ДПХ се появяват постепенно, като степента на оплакванията не е в пряка връзка със степента на уголемяване на жлезата. Понякога на фона на значително увеличени размери на простатната жлеза могат да липсват каквито и да било оплаквания. Повечето симптоми на доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ) са причинени от притискането на уретрата и промените в пикочния мехур.

Най-честите се разделят на две групи:

 • Симптоми на нарушеното изпразване на пикочния мехур:
  • Слаба струя, затруднено уриниране, понякога с прекъсване на струята
  • Необходимост от допълнително усилие за изпразване на пикочния мехур
  • Чувство за непълно изпразване на пикочния мехур
 • Симптоми на нарушено съхранение на урината:
  • Често уриниране
  • Парене при уриниране
  • Императивни (незабавни) позиви за уриниране
  • Никтурия (нощно уриниране)

Често пациентите не осъзнават проблема, докато се окажат неспособни да уринират (ретенция на урината). Напредналата доброкачествена простатна хиперплазия може да причини други сериозни оплаквания с напредване на времето. Задръжката на урина и преразтягането на пикочния мехур предразполагат към пикочни инфекции, увреждане на бъбреците (бъбречна недостатъчност), поява на кръв в урината (хематурия) и образуване на камъни в пикочния мехур, инконтиненция (неспособност за задържане на урината) и др. Ако пикочният мехур е тежко увреден, лечението на простатната хиперплазия може да се окаже неефективно. Когато се oткрие в ранен стадий и се започне навременно лечение, рискът от развитие на подобни усложнения е малък.

Диагностициране

Увеличената простата е лесно да бъде заподозряна при наличието на някой или няколко от гореизброените симптоми. Ехографското/ултразвуково изследване на пикочния мехур през долната част на корема позволява с голяма степен на достоверност да определим наличието на увеличена простата, нейната горма, размери и отношение спрямо пикочния мехур. Видима са и камъните в пикочния мехур, когато има такива, както и могат да се видят други изменения на простатата или пикочния мехур. Лабораторното изследване на Простатно Специфичния Антиген (PSA) ни ориентира за възможното наличие на злокачествени изменения на жлезата. Дигиталното Ректално Изследване (ДРИ)/ректално туширане е метод за доуточняване на състоянието на простата, най-вече при съмнения за злокачествено заболяване, получени с останалите методи и не е необходимо масовото му използаване.

Лечение на доброкачествена простатна хиперплазия

Съществуват няколко ефективни метода за лечение на доброкачествена хиперплазия на простатата в зависимост от състоянието на пациента и риска от усложнения, възникващи в хода на лечението. Изборът на най-добрата терапевтична възможност е строго индивидуален и трябва да се извършва от специалист - уролог, съобразно спецификата на оплакванията и индивидуалните особености на пациента - тежест на оплакванията, общо здравословно състояние и придружаващи заболявания, големина на простатата и др. От значение са и наличните възможности от гледна точка технологично оборудване и квалификация на лекуващия лекар.

Най-общо методите на лечение включват: консервативно (медикаментозно) лечение, промяна в начина на живот и активно наблюдение, и хирургични методи.

Консервативно (медикаментозно) лечение

Повлияването и лечението на леките и умерени симптоми причинени от Доброкачественото простатно увеличение най-често е медикаментозно.

Съществуват няколко групи лекарства, които се прилагат за лечение на доброкачествената простатна хиперплазия:

 • Алфа блокери. Това са лекарства, които отпускат гладката мускулатура на кръвоносните съдове, простатната жлеза и шийката на пикочния мехур и така улесняват уринирането. На фармацевтичния пазар са налични голям брой оригинални и генерични препарати от тази група. Предимство е, че имат бърз ефект. В рамките на няколко дни се получава увеличаване на струята на урината и се разреждат честите позиви за уриниране. Алфа блокерите се прилагат от много години за лечение на високо кръвно налягане, но облекчават и симптомите на доброкачествена хиперплазия на простатата, дори при мъже с нормално кръвно налягане. Отпускането на гладката мускулатура около шийката на пикочния мехур и в тъканта на простатната жлеза облекчава стесняването (обструкцията) на пикочния канал, причинено от нарастването на жлезата. Някои от страничните ефекти на алфа-блокерите включват понижено кръвно налягане и умора. Друг чест страничен ефект е намаляването на количеството на отделената семенна течност, до пълното и отсъствие по време на еякулация. Това се дължи на напълно безвредно и обратимо състояние наречено ретроградна еякулация - семенната течност се „връща“ в пикочния мехур вместо да излезе в обичайната посока. Страничните ефекти отминават със спиране приема на медикамента.
 • Лекарства, които блокират образуването на тестостерон - 5 алфа редуктазни инхибитори. Тези медикаменти инхибират (потискат) ензима, който превръща тестостерона в дихидротестостерон (ДХТ). Те спират нарастването на простатата и дори намаляват размера и в резутат на блокиране на хормоналните процеси отговорни за нарастването на жлезата.Използват се при простата с големи размери, но ефектът настъпва бавно, понякога след седмици или месеци. Страничните ефекти са редки, но могат да предизвикат сексуални проблеми като нарушена ерекция (еректилна дисфункция), загуба на сексуално желание, проблеми при еякулация.
 • Комбинирани препарати. Представляват комбинация от алфа блокер и 5 алфа редуктазен инхибитор и са определено по-ефективни в сравнение с отделните препарати(монотерапия).

Хирургично лечение

Хирургичните методи за лечение на доброкачествена хиперплазия на простатата са най-ефективни. Лекуващият уролог назначава хирургично лечение при липса на ефект от медикаментозното поведение или при наличие на тежка, изразена симтоматика. Съществуват няколко различни хирургични метода на лечение на доброкачествено увеличена простата. Всички те имат за цел да намалят обема на увеличената жлеза и да оформят широк отвор в пикочния канал там, където е притиснат от разрастналата се простата. Изборът на хирургичен метод зависи от няколко фактора, които включват- размера на жлезата, тежестта на симптомите, наличната хирургична апаратура и инструменти, квалификацията, опита и възможностите на уролога.

Всеки вид хирургия на простатата може да доведе до нежелани странични ефекти и усложнения. Такива са – необратима ретроградна еякулация (много често), загуба на контрол върху пикочния мехур и нездържане на урина (инконтиненция на урината) (много по–рядко), увреждане на еректилната функция/импотентност (много рядко). Всички тези рискове следва да бъдат подробно обяснени и обсъдени с лекуващия лекар.

Стандартни хирургични методи

 • Отворена операция (аденомектомия)

Класически метод за конвенционална хирургия на простата. Все още се използва при много големи жлези, усложнени случаи с големи камъни в пикочния мехур. Операцията с е извършва през разрез на кожата в доната част на корема, умерена крувозагуба (възможно е да се наложи кръвопреливане), дълъг следоперативен и последващ възстановителен период. Възможни са усложнения от страна на оперативната рана. С въвеждането на съвременните енуклеативни методи се използва все по-рядко, при строги индикации.

 • Трансуретрална Рееукция на Простатата (ТУР-П)

В продължение на много години ТУР-П беше основния метод (златен стандарт) за хирургия на простатата и остава метод, с който се сравняват всички останали. С помощта на оптичен инструмент се прониква през пикочния канал до увеличената простата и тя се изрязва „до капсула“ (до външната обвивка), с помощта на малки режещи инструменти. Получените малки парченца простатна тъкан се изваждат през работния канал на оптичния инструмент. Повечето случаи се получава бързо облекчение на симптомите и добра струя на урината. Налага се носене на катетър за определен срок. Налично е следоперативно кървене и риск от запушване на катетъра или инфекция на урината. За периода до пълното възстановяване не се препоръчва голяма физическа активност.

 • Трансуретрална Инцизия на Простатата (ТУИ-П)

Рядко използван хирургичен метод при малки и средни по размер простати, при болни с повишен риск от оперативна намеса. Както при ТУР-П се използват ендоскопски режещи оптични инструменти, но вместо отстраняване на простатна тъкан, се правят един или два разреза на определени места в жлезата. Така се получава разширяване на канала на уретрата и се подобряват оплакванията.

Минимално инвазивни методи

При тези методи кръвозагубата е значително по-малка, до незначителна. Причиняват по-малка оперативна травма и така налагат по-малко обезболяване. Включват:

 • Лазерна хирургия

Лазерните методи използвт вискоенергийни лъчения/лазери, за да разрушат или отстранят разрастналата се простатна тъкан. Получва се бързо подобрение на симптомите, с по-малък риск от нежелани странични ефекти в сравнение с ТУР-П. Някои видове лазерни процедури прилагаме при пациенти с нарушение в кръвосъсирването или  такива приемащи медикаменти за „разреждане“ на кръвта.

Лазерната хирургия на простатата се извършва с различни лазери и по-различни методи. Има две основни групи процедури:

  • Аблативни процедури

Аблативните процедури (вкл. Вапоризация/Зелен лазер) освобождават кухина на мястото на притискането от увеличената простата като изпаряват/изгарят простатната тъкан  така осигуряват подобрена струя на урината. Аблативните процедури могат да предизвикат изразено дразнене и парене  след операцията, както е възможно и да се наложи да се повторят след време. Няма възможност за изследване на изпарения обем от Патологоанатом.

  • Енуклеативни процедури

Енуклеативните процедури са сходни с отворената операция по своя ефект, но нямат нейните рискове. При тези операции се премахва изцяло разрастналата тъкан. Не се налага реоперация, а отсранената простата може да се изследва за ракови изменения или други болестни състояния.

Основни конкретни видове лазерни процедури са:

 • Фотовапоризация на простата - PVP (Зелен лазер)
 • Лазерна аблация на простатата – LAP (Holmium, Thulium, Diode laser)
 • Лазерна енуклеация на простатата – LEP (Holmium, Thulium, Diode laser)

Възможностите за лазерна хирургия на простатата зависят от размерите на жлезата, локализацията на разрастналата тъкан, препоръките на хирурга и разбира се от желанието на пациента. Трябва да се има предвид, че не всяко лечебно заведение разполага с лазерна апаратура, както и с достатъчно квалифициран и опитен персонал.

Като методи способни да подобрят симптоматиката при Доброкачествено увеличена простата следва да споменем и :

 • Трансуретралната Микровълнова терапия
 • Трансуретралната Иглена аблация
 • Уретрални и простатни стентове

Всички те имат своето място при изключително прецизно поставени показания и наличие на възможност за справяне с възможните усложнения.

В заключение бихме добавили, че диагностичното уточняване, задълбоченото обсъждане с пациента и прецизното поставяне на показананията за избор на метод за лечение са ключови фактори за успешното лечение на Доброкачествено увеличена простата и постигане на крайната цел - добро качество на живот на мъжа с увеличена простата.

В Отделението по Урология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда за първи път се прилага лазерното лечение на доброкачествено увеличение на простатата в България. Екипът има много голям опит при извършване на процедурата в комбинация с висококачествена апаратура. Отделението има капацитета и уменията за лечение на пациенти със съпътстващи заболявания благодарение на доброто взаиомодействие с всички останали отделените и клиники на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.