Съдова хирургия

Варикозни (разширени) вени

 

Варикозни вени (варици)

Какво представляват варикозните вени? Варикозните вени се характеризират с различна по степен и торбовидна форма на разширяване, изтънени стени и изразена нагънатост на повърхностните вени на крайниците, които изпъкват над кожата. Най-често варикозните промени засягат основните магистрални подкожни вени – голямата (в.сафена магна) и малката (в.сафена парва) и техните клонове. Дилатираните венулите (подкожните малки вени) се наричат телеангиектазии и са особен вид миниатюрни разширени вени. Разширените вени се наблюдават в около 30% от населението под 50 години и около 60-70% при хората над 50 години, като при жените болестта се среща много по-често. Продължителното стоене неподвижно в изправено положение, затлъстяването, наследствеността, бременностите и ражданията при жените са основните фактори, които водят до напредване на разширените вени. Варикозната болест е хронично прогресиращо заболяване.

Какво причиняват варикозните вени? Основните оплаквания на пациентите са тежест и умора на подбедриците и поява на оток около глезена предимно вечер, засилващи се при продължително стоене прав или седене. С годините състоянието се влошава, появява се тъмно оцветяване  и промяна в кожата на подбедрицата, лесно кървене на вариците при лек допир и в около 3% - поява на т.нар. варикозни рани. Тези оплаквания влошават качеството на живот на пациентите и затруднява изпълнението на дневните задължения. Важно усложнение на варикозните вени е повърхностният тромбофлебит, при който има риск за дълбока венозна тромбоза и/или белодробен тромбоемболизъм.

Какво да правим , ако сме с разширени вени? Посещението при ангиолог или съдов хирург е изключително важно за Вас, защото ще се установи тежестта на заболяването Ви и ще Ви се препоръча най-подходящото за Вас лечение. Според степента и вида на разширените вени лечението бива: консервативно (венотонични медикаменти, носенето на специални еластични чорапи с дозирана компресия, физически упражнения), скерозране (в разширената вена се инжектира специално вещество, което я запушва) и оперативно ( т.нар. стрипинг или новите, минимално инвазивни методи - ендовенозната лазерна аблация и ендовенозната радиофреквентна аблация). Може да се препоръча комбинация от тези методи.

Проследяване. На пациентите с варикозна болест се препоръчват 3-4 пъти в годината регулярни прегледи от ангиолог или съдов хирург.