Съдова хирургия

Остра артериална исхемия на крайниците

 

Остра артериална исхемия на крайниците (ОАИК)

Какво представлява ОАИК? ОАИК е резултат на внезапно спиране на артериалния кръвоток в тъканите причинено от внезапно запушване на артерията (най-често от емболия или тромбоза) или много тежък артериален спазъм. Това причинява остро и значително намаляване на кръвоснабдяването на засегнатите тъкани и заплашва тяхната жизненост.

Кои са основните причини за ОАИК?

Артериалната емболия обикновено се причинява от сърдечно заболяване, при което има условия в сърдечните кухини да се образуват тромби, които могат да се откъснат.

Острата тромбоза е в резултат на тромбозирала артериална аневризма, ретромбоза на артериална реконструкция, съдова травма или компресия, аортна дисекация, повишена тромботична активност на кръвта в резултат на тромбофилия, кръвни заболявания или тумори.

Най-честите причини за тежък вазоспазъм са кардиогенен или хиповолемичен шок.

Какви са проявите на ОАИК? Основните клинични симптоми на ОАИК са внезaпно появила се силна болка, липса на артериален пулс, бледа и студена кожа, нарушена чувствителност и парализа (при напредване на исхемията) в засегнатия крайник.

Какво да правим, ако имаме подобни оплаквания? При наличие на оплаквания възможно най-бързо трябва да отидете на преглед от съдов хирург или ангиолог. След 6-я час от началото на оплакванията обикновено започват необратими промени на мускулите, които водят до ампутация на крайника. По време на прегледа ще се направи Еходоплерсонография за определяне на мястото на запушената артерия и причината за запушването. В определени случаи се налага по-нататъшно уточняване с контрастно изследване – ангиография. Съвременните неинвазивни ренгенологични методи, които се прилагат, са компютъртомографска ангиография и ядреномагнитна ангиография.

Основният терапевтичен метод при ОАИК е спешното оперативно лечение – тромбектомия на засегнатите артерии, а при тромбозирала артериална аневризма – байпас. При пациенти с необратими тъканни промени се извършва ампутация на засегнатия крайник като животоспасяваща процедура. 

Проследяване. При пациентите с ОАИК трябва да се потърси болест, причиняваща запушване на артериите, и да се лекува основното заболяване. Препоръчва се извършването на регулярно проследяване на пациентите през 3-4 месеца от ангиолог или съдов хирург.