Роботизирана хирургия Да Винчи

Роботизирана коремна хирургия Da Vinci Xi

С помощта на робота Да Винчи могат да се извършват интервенции за редица онкологични и неонкологични заболявания, на:

  • Черния дроб
  • Панкреаса
  • Стомаха
  • Чревния тракт
  • Далака
  • Надбъбречните жлези

В Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда операции с роботизираната система Da Vinci Xi в област коремна хирургия се извършват от два екипа:

Проф. Кирил Драганов, началник на Клиника по чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия извършва успешно робот-асистирани коремни операции от 2018 г. Първите операции с Да Винчи бяха извършени от проф. Драганов, д-р Анастазия Петреска, д-р Димитър Русенов, д-р Галя Ченгалова, д-р Елмира Даскалова и медицински сестри Гергана Тунчева и Гергана Кленовска.

Доц. д-р Веселин Маринов е вторият хирург, който със своя екип извършва операции с Да Винчи. Доц. д-р Веселин Маринов е началник сектор Минималноинвазивна и лапароскопска хирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. През 2018 г. се сертифицира за работа с хирургичната платформа Da Vinci в Страсбург, Франция.

Роботът Да Винчи позволява на хирурга достъп и до най-трудните и предизвикателни области в коремната кухина с изключителна прецизност и гъвкавост.

Роботизираната хирургия дава възможност за постигане на атравматичност - по-малки разрези и отвори на коремната стена, по-малка интраоперативна кръвозагуба, респ. намаляване на нуждата от кръвопреливане. Не на последно място остава и козметичното предимство на метода - по-малки белези.

Триизмерната визуализация на оперативното поле позволява на хирурга да вижда увеличени изображения в реално време в коремната кухина и дори и най-малките детайли от структурата на органите, кръвоносните съдове и нервите. Това означава по-детайлна, чиста видимост и точност при операцията. Специализираните инструменти имат многократно по-голяма гъвкавост от човешката китка, а технологията изчиства движенията на хирурга от случайни потрепвания. Всичко това осигурява по-голяма прецизност и сигурност при операцията.

Хирургия, която някога е изисквала големи разрези и дълготрайно възстановяване, сега може да се извърши през три или четири малки отвора и с технология, която осигурява максимална точност. Роботизираната хирургия дава предимства при работата на хирурга и позволява по-бързо възстановяване и връщане към обичайния стил и начин на живот на пациентите.