Роботизирана хирургия Да Винчи

Роботизирана гинекология Da Vinci Xi

Роботизирана хирургия в гинекологията е методът с най-малка травматичност, най-голямо качество на операцията и най-бързо възстановяване при:

 • рак на ендометриума
 • рак на шийката на матката
 • рак на яйчниците
 • преканцерози на половата система при жената
 • рак на маточната шийка със запазване на матката и репродуктивните способности
 • миома на матката
 • ендометриоза
 • пролапс на женските полови органи
Предимства на роботизирана хирургия Да Винчи в гинекологията:
 • Минимално-инвазивна техника с по-малко болка, ниска травматичност и по-малко усложнения
 • По-малка кръвозагуба, бързо възстановяване, по-добър козметичен ефект
 • Възможности за хирургия (в определени случаи) със запазване на репродуктивните способности на жената
 • Прецизна хирургия, която щади околните тъкани и нерви
 • Максимално качество на хирургичната процедура, особено важно при отстраняване на тумори
 • Кратък болничен престой и връщане към ежедневния ритъм на живот
Какво представлява лечението с роботизирана хирургия? 

Това е метод на оперативно лечение с високотехнологична роботизирана система Да Винчи. Нарича се още робот-асистирана лапароскопска хирургия и се осъществява през няколко малки дупчици в тялото на пациента. Контролът е изцяло в ръцете на хирурга, разположен на конзола в удобно седящо положение без пряк контакт с пациента. Неговите движения се предават филтрирани и изчистени от случайни трепвания върху роботизирани ръце и специални инструменти, които се монтират на тях с голяма подвижност. Триизмерна камера в тялото на пациента (също управлявана чрез една от ръцете) предава изображение на оперативното поле във висока резолюция и до 10-кратно увеличение на стереоскопичен монитор. Хирургът управлява ръцете чрез мастер контроли, като едновременно с това вижда обекта на хирургия изключително близо.

Роботизирана хирургия Да Винчи в Клиниката по акушерство и гинекология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда

От 2017 г. в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда се извършва роботизирана хирургия при гинекологични заболявания. Сертифицирани за работа с роботизирана система „Да Винчи“ са доц. Лъчезар Танчев и д-р Гълъбица Велева. Доц. Лъчезар Танчев не само е сертифициран от 2 различни институции за работа с новата технология, а и е член на екипа въвел роботизираната хирургия в България през 2008 г. в Плевен. Преминава курсове по роботизирана хирургия в Страсбург, Франция и Истанбул, Турция, както за асистент до пациента, така и за конзолен хирург. Д-р Гълъбица Велева придобива сертификат за конзолен хирург на роботизирана система Да Винчи Xi през 2023 г. 

Робот-асистираната хирургия е метод на избор при онкологични заболявания на женската полова система: рак на ендометриума, рак на маточната шийка, рак на яйчниците. Възстановяването след отстраняване на матката е несравнимо по-бързо, кръвозагубата и рисковете след операцията са намалени значително. 

Ако заболяването го налага, се извършва минимално инвазивна цялостна разширена хирургия за отстраняване на матката (хистеректомия), която може да включва отстраняване на матката, шийката на маточното тяло заедно със съседните тъкани, горната част на влагалището и околните лимфни възли. Операцията е с много голям обем, но благодарение на прецизността и надеждността на роботизирания метод, възстановяването е съществено по-бързо и с по-малко усложнения от отворената хирургия.

Лечението с роботизирана хирургия Да Винчи е особено подходящо при рак на ендометриума и преканцерози, когато жените са с наднормено тегло и обезитас. В тези случаи лечението с този метод е златен стандарт.

В редица случаи на преканцерози и ранно открит рак на маточната шийка с помощта на робот-асистираната хирургия е възможна хирургията на тялото на маточната шийка без пълно отстраняване на матката и със запазване на репродуктивните възможности на жената.

Робот-асистираната хирургия е метод на избор и при някои доброкачествени образувания и други заболявания като миомни възли (със запазване на репродуктивните способности) и коригираща хирургия при свличане на матката и/или влагалището (тазов пролапс).

За планиране на консултация:

За преценка на необходимостта и възможностите за лечение с роботизирани гинекологични интервенции, можете да се запишете за консултация в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда на тел. 02/403 4000, 02/ 403 4928