Образна диагностика

Рак на гърдата

Какво представлява ракът на гърдата?

При този вид рак се развиват туморни клетки в структурите, формиращи жлезистата тъкан на гърдата – дуктуси и лобули. Самите дуктуси и лобули участват активно в процеса на формиране и пренасяне на кърмата. В повечето случаи това води до формиране на „бучка“ в гърдата.

Каква е честотата?

Ракът на гърдата е най-често срещаният тумор по данни на СЗО от 2020 г. от всички тумори изобщо, като вероятност да заболее има всяка осма жена. Новите случаи на рак на гърдата за същата година са приблизително 2,2 млн. в цял свят, а до 2040 г. се очаква да се увеличат до 4 млн.

Какви са най-честите оплаквания?

Най-честите оплаквания са откриване на „бучка“ или „уплътнение“ в гърдата или в подмишницата, промяна в големината или формата на гърдата, кървенисто изтичане на секрет от зърното, промени в областта на зърното („преобръщане“ на зърното навътре към гърдата или възпаление в тази област), промяна в кожата на гърдата (зачервяване, уплътняване, „вдлъбване“, изтъняване и формиране на „портокалова кожа“), болка в гърдата, която не отминава (въпреки че болката в гърдата обикновено не е израз на рак). Важно е да се отбележи, че по-голямата част от пациентките с рак на гърдата може да нямат никакви оплаквания в момента на диагностициране на заболяването.

Как се лекува?

В ранен стадий ракът на гърдата се оперира. В по-напреднали стадии в зависимост от имунохистохимичната патологична констелация на рака може да се извършват предоперативна хормонална терапия или химиотерапия. Следоперативно в напредналите стадии е възможно да се извършват допълнително хормонална терапия, химиотерапия и/или лъчетерапия.

Защо е важно да го открием и лекуваме рано?

Смъртността от напреднал рак на гърдата все още е много висока, като 5 години след поставянето на диагнозата умират 70% от пациентите. Смъртността варира във високи граници, като в по-ранен стадий е между 1% и 14%.  

Кои са рисковите фактори за развитие на рак на гърдата?

Висок риск да заболеят от рак на гърдата имат пациентки в напреднала възраст, с фамилна история за рак на гърдата, пациентки с лична история за заболяване на гърдата, както и такива, които раждат след 35-годишна възраст или нямат раждания. Често рисков фактор е и ранната менструация (преди 12 г. възраст), късно настъпила менопауза, както и хормонална терапия при пациентки в менопауза. Фактор е и плътната (предимно жлезиста) структура на гърдата, лъчетерапия по някаква причина в областта на гърдата и/или гръдния кош. По-засегнати са пациентите с наднормено тегло и/или тези, които прекомерно консумират алкохол. Като основни протективни фактори могат да се определят ранното раждане и кърменето.

Как може да открием рано рака на гърдата?

Методът за ранно откриване на рак на гърдата е дигиталната мамография. Изследването трябва да се провежда стандартизирано и според определени правила. Основно такова правило е извършването на мамографията в четири проекции – по две за всяка гърда. Безспорно доказано е, че провеждането на профилактична мамография ефективно намалява смъртността от рак на гърдата. При профилактика изследването се провежда веднъж на две години (или всяка година) при необременени пациентки на възраст между 50 и 69 г. При пациентки от 40/45 до 49 г. и при пациентки от 70 до 74 г. мамографията се провежда веднъж на две години. При пациентки с висок риск от развитие на рак на гърдата мамографията трябва да се провежда всяка година или може да се провежда магнитно-резонансна томография на гърдата. Изключително важно за ранното откриване на рака на гърдата е опипване на двете гърди всеки месец от страна на пациента в първите чисти дни след менструация.

Клиника по Образна диагностика на Аджибадем Сити Клиник Токуда Болница предоставя възможност за провеждане на мамография или скринингова магнитно-резонансна томография при високорискови пациентки за ранна диагностика на рак на гърдата. Протоколите са адаптирани с тези на Европейското Дружество по Образна Диагностика на Гърдата (EUSOBI) и Американския Колеж по Радиология (ACR).

Повече информация можете да получите на телефон 02/ 403 47 89 и 02/ 403 41 80.