Образна диагностика

Информация за провеждане на компютъртомографска/вуртуална колоноскопия


Процедурата се базира на принципа на стандартното компютъртомографско изследване, при което се получават рентгенови образи от тънки срезове от човешкото тяло. Впоследствие, благодарение на специален софтуер, тези образи се реконструират в различни дву- и три-измерни равнини, както и се създава виртуална среда, при която може да се „пътува“ с маркера по цялото протежение на червото. Благодарение на продукт на Изкуствен Интелект, разработен съвместно от ИТ специалисти, инженери и лекари, методът позволява да се отграничат патологични промени в стената и лумена на червото. Едновременно с това лекарите рентгенолози имат достъп и до цялата останала информация, която носи компютъртомографското изследване на корема. Често се открива случайна патология извън дебелото черво, включително злокачествени заболявания в други органи, както и потенциално опасни състояния като коремни аортни аневризми.                        

Кога се провежда компютъртомографската виртуалната колоноскопия?

 • Основното показание е ранна диагностика на рака на дебелото черво. През последните 20 години методът доказва еднаква честота на откриваемост с тази на оптичната колоноскопия и влиза като алтернативен метод в препоръките за скрининг.
 • Методът преодоставя отлична алтернатива за пациенти с висок риск от усложнения при конвенционалната оптична колоноскопия
 • Изследването също е алтернатива или допълнение, когато оптичната колоноскопия не може да бъде завършена, защото червото е стеснено по някаква причина, като например от голям тумор, сраствания или по-голяма дължина от обичайното

  Колко често трябва да се прави виртуална КТ колоноскопия за целите на ранното откриване на рака на дебелото черво?

 • Последните препоръки за ранна дагностика на рака на дебелото черво съветват изследването да се провежда на всеки 5 години след навършване на 45 годишна възраст. Методът позволява да се видят полипи (малки доброкачествени туморчета, които имат потенциал за около 5 години да се трансформират до карцином).

  Какви са предимствата пред оптичната или конвенционалната колоноскопия?

 • Компютъртомографскта  колоноскопия се понася добре от всички пациенти като не е нужна хоспитализация. Седация и болкоуспокояващи не са необходими, така че няма период на възстановяване.
 • Компютъртомографската колоноскопията е по-евтина, по-лесна за организация процедура и с малко рискове от усложнения
 • Едновременното изследване на целия корем и малък таз дава възможност за едномоментна оценка на всички органи

Кои пациенти не са подходящи за провеждане на КТ виртуална колоноскопия?

 • Пациенти с тежък ентерит или ентероколит, както и тези с диаричен синдром не са подходящи за провеждане на изследването
 • Виртуалната КТ колоноскопия не предоставя възможност за биопсия

Как се провежда подготовката за изследването?

Както и за конвенционалната оптична колоноскопия, така и за КТ виртуалната колоноскопия е много важно добрата информираност и правилно проведената подготовка за изследването, а именно доброто почистване на дебелото черво.

В деня преди изследването:

Сутрин - обичайна закуска

На обяд трябва да се приеме течна храна, например бистър бульон, лека супа, варен ориз, чай или кафе. Да се избягват твърди, мазни и млечни храни, плодове и зеленчуци и газообразуващи напитки.

В 14 часа се приема съдържанието на 1 опаковка почистващия препарат (Х-ПРЕП) с голяма чаша течност (вода или чай). След приема на медикамента до времето за лягане на всеки час трябва да се изпива по една голяма чаша течност (общо 2-3 литра). Изпразването на дебелото черво става 5 до 8 часа след приемане на медикамента.

В 21 часа се изпива разтвор от  ½ ампула йоден разтворим контраст (Урографин) в 200мл вода. Целта на контраста е да полепне по евенуално останалите фекални маси в дебелото черво, което помага на рентгенолога да ги различи от малки туморни образувания.

Не се приема храна до приключване на изследването на другия ден.

В деня на изследването:

В 6 часа сутринта се приема останалата ½ от ампулата с контрастна материя (Урографин), отново разтворена в 200 мл вода.

Не трябва да се закусва. Позволени са течности като вода или чай.

Препоръчително е дойдете в клиниката по Образна диагностика 15 минути преди записания Ви час за изследване. След регистрация рентгеновият лаборант ще Ви подготви за провеждане на самото изследване. Подготовката включва мускулно инжектиране на релаксант (препарат, намаляващ силата на чревната перисталтика) и въвеждане на тънък катетер в ануса, през който се инсуфлира въздух за разгъване на червото. Манипулацията се извършва от лекар, специално обучен да провежда изследването, който през цялото време ще следи както въведеното количество въздух, така и Вашите реакции. Въвеждането на въздуха води до подуване и дискомфорт, който е поносим и бързо-преходен.

Самото изследване не се различава от стандартното скениране на корема като се извършва двукратно – в позиция по корем и по гръб. При второто скениране ще бъде въведена и контрастна материя във вената на ръката.

Цялата процедура отнема около 30 минути.

След приключване на изследването:

Ще бъдете помолен да изчакате на територията на Клиниката за кратко, за да се уверим, че се чувствате добре. Това е стандартна процедура след инжектиране на контраст, независимо какъв тип изследване е провеждано.

След процедурата няма ограниченя за храненето като трябва да поемете по-голямо количество течности. Това ще ускори отделянето на инжектираната контрастна материя и ще възстанови нормалната хидратация след проведената подготовка с очистително.

 

След като се запознаете с горната информация и имате допълнителни въпроси, ние сме готови да Ви отговорим.