Лицево-челюстна хирургия

Възпалителни заболявания

Възпалителни заболявания в лицево-челюстната област

Една от най-честите причини за развитие на възпалителни заболявания на лицето и шията са зъбните инфекции (кариеси, пулпити, периодонтити, пародонтити). Също така възпаление на лигавицата около частично пробил зъб, зъби в неправилна позиция, затруднен или невъзможен пробив (най-често мъдреци), както и челюстни кисти. Инфекциите могат да се причинят и от първоначално възпаление на кожата, лигавиците, околоносните кухини (синуси), слюнчените жлези, лимфните възли или да са пренесени по кръвен път.

                                 

    Кожна инфекция и дифузно                                Абсцес на бузата 
   възпаление на долен клепач                       от кожна инфекция

 Възпалителните заболявания на костната тъкан се наричат остеомиелити. Те възникват най-често на базата на нелекувани счупвания на костите, хронична зъбни инфекции или са пренесени по кръвен път от други части на тялото.

                        

Остемиелит на долната челюст: от зъбен произход и след нелекувана фрактура

Възпалителните заболявания водят до бърза поява на болезнена подутина, която прогресира. Характеризират се с: болка, подуване на тъканите, зачервяване на кожата и/или лигавицата, затопляне на областта и нарушаване на функцията (затруднено отваряне на устата или очите, нарушено преглъщане и хранене, затруднения в говора, дишането и т.н.) Това се придружава от общо неразположение и повишаване на телесната температура. Инфекциите на лицевите структури могат да варират от добре ограничени зони (абсцеси) или дифузно неограничено възпаление (флегмони), до животозастрашаващи обширни възпалителни процеси.

Ограничен възпалителен процес (абсцес) ангажиращ подчелюстните лимфни възли,
предизвикан от нелекуван зъб

Абсцес на бузата от зъбен прозиход

Дифузно възпление (флегмон) на пода
на устната кухина от зъбен произход

Лечението на тежките възпалителни заболявания в лицево-челюстната област обичайно изисква болнична обстановка. Под адекватно обезболяване се извършва инцизия (срязване на тъканите, навлизане в дълбочина до гнойната колекция) и дрениране. Взима се материал за микробиологично изследване. Прилага се противовъзпалително лечение с антибиотици, обезболяващи, вливания и общоукрепващи медикаменти. Отстранява се или се лекува причинителя на възпалителния процес.